Пусть всегда светит солнце

z krajiny virtuálních čundrů

je týden před zimním slunovratem a já mám všeho plné zuby. ranního vstávání do tmy, zimní únavy, mrazivého počasí, rýmy, problémů s penězi. cejtím se vyčerpanej ze všeho, energii přes den nemám a nějakým podivuhodným způsobem ji nabývám večer, takže zase chodím pozdě spát a ráno jsem unavenej. uzavírám se doma, nechodím sportovat, nechodím do bazénu a nešel jsem ani na karty do hospody.
sedím doma a vymýšlím pro sebe a slečnu há, kam bychom mohli na jaře a v létě na čundřík. putuji senzorem jak dřív prstem po mapě, střídám fotomapy s dopravními údaji a turistickými trasami a vyhledávám informace o turistických cílech.
těším se, až den bude mít čtrnáct, patnáct, šestnáct hodin a slunce bude zalévat svým jasem českou krajinu zvlněnou, lesy na kopcích nad řekami české kotliny i hory moravské a slezské. a bude teplo, budou se nám potit od batohů záda a večer odpočineme na kraji lesa u ohýnku. a bude nám dobře spolu.
vymyslel jsem teď v poslední době pár nápadů na čundry, které bychom mohli realizovat. některé by se daly zvládnout na jaře, některé určitě až v létě. je mnoho míst v naší vlasti, kam turisté příliš nechodí, neboť turisté už hlavně jen jezdí. přitom desetikilometrová cesta se dá v klidu jít půl dne, dají se dělat zastávky na hezkých místech, na výhledech z rozhleden i kopců bez rozhleden, na loukách s vonící trávou, v hospůdkách ve vsích cestou.
na jih od příbrami na jižním okraji brd je městečko rožmitál, ještě víc na jih kopec třemšín, na něm rozhledna. z třemšína se dá pokračovat jihozápadně, projít se lesy a pak skrz rybníkatou krajinu dorazit do městečka nepomuku. taky se dá jet vlakem do benešova, tam si dát pivko v pivním klubu melodie a pokračovat stopem na vlašim. z vlašimi se dá pohodlnou cestou dojít na blaník. škoda, že cesta nevede podél říčky blanice. nebo se taky dá jet do javorníků na moravsko - slovenské hranici. nebo do novohradských hor. nebo do okolí konstantinových lázní, kde je několik zřícenin hradů i starých pohanských hradišť.
je zkrátka čas snění o létě, čas přivolávání slunce, čas těšení se na světlo a teplo. ještě pár dní a je tu slunovrat. a pak pomalu, pomaličku bude slunce přibývat. pojďme ho podpořit.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Imploze aneb Až na konec času

V Budyšíně, městě věží

Přechod Píseckých hor