Worldfilm ve Slaném

Vlastně si myslím, že má Slaný velkou kliku, že se tu pořádá tolik akcí. Pořád slyšíte někoho frfňat, že se tu nic neděje, ale není to pravda. Lidi buď neumí informaci najít nebo jsou líní někam jít. V lednu se dalo jít ve Slaném na přednášku teologickou i etnografickou, pozorovat Mars na hvězdárně, zkouknout výjimečně zajímavý film ve filmovém klubu nebo se jít podívat na dvě kapely na Zimák.
Ve stejný den, kdy hrály ony dvě kapely, tedy v pátek 29.1., začala ve Slaném přehlídka cestovatelských filmů a přednášek v rámci Worldfilmu. Mě to vždycky fascinuje, ta touha lidí odjet někam hodně daleko, toulat se, poznávat a zažívat dobrodružství. Jak jsem zjistil v pátek a v sobotu, v patnáctitisícovém Slaném to zajímá ještě asi 70 lidí. Nádhera!
V pátek v kině představil Daniel Přibáň svou dva roky starou expedici do střední Asie a čerstvou dva měsíce starou do Afriky. Na obou je zajímavé to, že je absolvoval se svými kolegy ve vozítkách legendárních, stále méně vídaných na našich silnicích, v trabantech. Chtěli tím napodobit české cestovatele z 30. let 20. století, kteří cestovali v autech podobných výkonů i rozměrů. Dobře zpracované materiály, krásné filmové záběry i fotografie a přirozené poutavé vyprávění cestovatelovo přišpendlilo diváky na nepohodlná kinosedadla na dobrých dvě a půl hodiny.
Druhý den v aule to bylo podobné. Celá akce se protáhla na tři hodiny a vyprávění, tentokrát hlavně s fotografiemi, přijeli představit dva cestovatelé, Karel Wolf, který si splnil svůj sen a zúčastnil se výpravy plachetnicí do Antarktidy, a Václav Šilha, který jezdí už léta fotografovat zvěř do Afriky, hlavně na východoafrické savany.
Bylo opravdovým potěšením pro milovníky dobrodružství a romantiky trávit víkend v Africe, v jižních antarktických mořích nebo ve střední Asii. Zvláště uprostřed české zimy byl slánský Worldfilm příjemným únikem do světa cestovatelských a tuláckých snů.
Zde máte všechny linky související se slánskou přehlídkou:

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Imploze aneb Až na konec času

V Budyšíně, městě věží

Přechod Píseckých hor