S Lajbou na pracovně - pivním autovýletě

Kamarád Lajba pracuje jako řidič vakcinačního teleportu a do jeho kompetencí spadají dva regionální okruhy. Jeden z nich začíná Havlíčkovým Brodem a obloukem přes Litomyšl směřuje pod Orlické Hory, aby se pak vracel zpět na Hradec Králové a Pardubice. Ten druhý je severovýchodní a zahrnuje větší část Královéhradeckého kraje a pod Krkonošemi končí na Jablonecku a Liberecku. Oba dva skýtají častou možnost zastavit se v nějakém regionálním pivovaru, nasát atmosféru místa a zakoupit vzorky v našem regionu těžko sehnatelné. Já využil volného dne a vyjel jsem s Lajbou na okruh první.
Těžko se vstávalo v půl šesté, ale těšil jsem se na cestu a v šest hodin vyjížděli jsme v dobré náladě. Lajba moc nenaspal, pomáhal kamarádům při koncertě s aparaturou, ale držel se statečně a energii doplňoval celozrnnými chleby, neboť se stravuje dietně.
V sedm hodin měl Lajba v Praze naloženo a vyrazili jsme směrem k brněnské dálnici. Měli jsme trochu obavy z počasí na Vysočině. Tam skutečně lehce sněžilo, ale dálnice byla průjezdná a dobře i sjízdná. Cestou jsem se seznamoval s navigací namluvenou hercem Liškou.
V Havlbrodě nás čekala zastávka na poliklinice a pak návštěva pivovaru. Vše jsme vyřídili. Pivovar velice pěkný, s firemní prodejnou přímo na vrátnici, jak je ideální. Zakoupil jsem černou jedenáctku a světlý speciál čtrnáctku. Dostal jsem s firemní igelitkou a měl radost, jak ten výlet zdárně začíná. Bylo devět hodin a vykukovalo Slunce. Všude byly hromady sněhu navršené podél silnic do vysokých mantinelů. Cestou na Hlinsko zajeli jsme si kousek přes Chotěboř. Tam je jeden z nejmodernějších českých pivovarů. Nebyli jsme se jisti, jestli má v areálu prodejnu, proto jsme se zastavili na benzince. Tam jsme se dozvěděli, že pivovar prodejnu nemá (jen stánek a ten byl v tomto počasí zavřený), ale že pivo mají i tam. Tak jsem koupil dvě černé jedenáctky a pivovar jsme si prohlídli cestou z auta.
V Hlinsku nás čekalo zklamání. Moc hezký pivovar byl v pondělí zavřený. Nechali jsme ho na jindy a jeli jsme dál. Další zásilku vezl Lajba do krásného města Litomyšle. Tam pivovar není, ač Bedřich Smetana se tam narodil na zámku paní sládkové. Ale cestou je také krásné město Polička, kde je krásný tradiční pivovárek. Systém prodeje je tam takový: Skladník ve vaťáku se vás zeptá, co chcete a pošle vás do kanceláře. Tam sedí velice silná a zpocená paní, které zaplatíte, a ona vám napíše cedulku. Tu si vezme skladník a přinese vám pár lahváčů, ketré jste si zaplatili. Já si koupil čenou desítku a světlou dvanáctku. Spokojeně jeli jsme dál.
Čekalo nás několik měst bez pivovarů. Litomyšl, Ústí nad Orlicí, pak jsme spěchali do Jablonného nad Orlicí, městečka těsně před hranicí s Moravou,a pak po hlavní silnici Ostrava - Hradec Králové do Žamberka, kde je minipivovar Kanec, který vyrábí výborné nakuřované pivo, ale má v pondělí zavřeno. V Žamberku jsme se zásilkou navštívili místní léčebnu Albertinum. Další pivovar nás čekal až v Hradci Králové, tak jsme frčeli. A to už bylo půl druhé a do tří jsme museli stihnout ještě Pardubice. Nakonec do půl čtvrté, jak si Lajba telefonicky ověřil. Proto jsme za pomocí navigace, na které jsme střídali hlas Pavla Lišky s hlasem Polky Katarziny, usoudili, že onen pivovar je vlastně pivovar Rambousek, který nestáčí pivo do lahví. Vyřídili jsme proto zakázky, pokochali se urbanistickým uspořádáním Hradce Králové a zamířili do Pardubic.
Poslední vakcína a pak už jen pivovar Pernštejn. Před vchodem do podnikové prodejny seděli dva starší chlápci a na zimním sluníčku si dělali legraci z třetího chlapíka, který jel okolo na kole. Celá atmosféra před pivovarem byla velice pozitivní. Pernštejn má ohromující sortiment, naprostou specialitku, osmiprocentního Portera. Kromě něj ještě tři druhy černých piv! Návštěva v prodejně pivovaru Pernštejn nás velice potěšila a naladila na rychlou jízdu domů.
Do Slaného jsme dorazili po pěti stech sedmdesáti kilometrech a jedenácti hodinách v pět odpoledne. Domů jsem si nesl igelitku a krabici s patnácti ukázkami východočeského pivovarnictví. Jen více takových výletů!

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Imploze aneb Až na konec času

V Budyšíně, městě věží

Přechod Píseckých hor