Etymologie evropských hlavních měst IX.

Kišiněv

Pokud někoho přemluvíte na hru na hádání hlavních měst a soupeř to usmlouvá jen na Evropu, vytaste se s hlavním městěm Moldavska. Málokdo to ví...

Moldavsku se dříve říkalo Moldávie a je to národnostně a politicky poněkud schizofrenní republika mezi Ukrajinou a Rumunskem. Moldavané jsou příbuzní Rumunům, ale země patřila do sovětského impéria a ruští politici páchnoucí na hony nacionalistickým postbolševismem tuto republiku dokonce rozdělili na dvě části. Tomu se ještě budeme věnovat.

Kišiněv, moldavsky Chisineu, vznikl až v 15. století a na začátku 19. století neměl ani 20 000 obyvatel. Od roku 1873 byl centrem gubernie Besarábie v rámci Ruské říše a koncem 19. století už počet obyvatel přesáhl 100 000. V letech 1918 - 1940 pouhým rumunským městem. Po sovětském záboru se stal hlavním městem Moldavské sovětské socialistické republiky a zůstal moldavským hlavním městem i po osamostatnění v roce 1991.

Výklad jména je nejistý. Nabízí se tři varianty. Z turkotatarského kišla - zimní tábor, z rumunského chișla nouă - nový pramen nebo poněkud odvážná teorie poukazující na maďarský původ nalezený v sousloví kiss jenő - malý kmen. Uvidíme, zda některý z nadějných mladých moldavských jazykovědců vnese do etymologického šera jasné světlo.

Tiraspol

Na východě Moldavska teče řeka Dněstr. Na pravém břehu Dněstru leží 83 % území Moldavska, na levém 17 %. A tato malá část Moldávie vyhlásila vlastní republiku známou jako Podněstří. Je to bolševicko - mafiánský, etnicky téměř výhradně ruský státně - obchodní projekt. Drží nad ním ochranou ruku Rusko, ač ho za stát neuznalo. Moldavská vláda nad Podněstřím nemá žádnou moc. To vše v Evropě v 21. století.

Hlavním městem této bizarní republiky je Tiraspol. Tiraspol byl založen až koncem 18. století a dnes má okolo 160 000 obyvatel. V letech 1929 - 1940 byl hlavním městem Moldavské autonomní SSR v rámci Ukrajinské SSR. Poté se toto území připojilo k anektované Besarábii. Dnes je typickým pomníkem socialistické éry a její architektury. Zřejmě plně odpovídá stylu místní politiky.

Název města byl uměle vytvořen při jeho založení a řecky to znamená Město na Dněstru. Tyras je Dněstr a polis město.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Imploze aneb Až na konec času

V Budyšíně, městě věží

Přechod Píseckých hor