úterní podvečer šarádou spotřebičů

věci se scházejí dohromady a dle junga se tomu říká synchronicita ... je možné ji zažít v různých významech a stavech a také třeba při lidovém rčení: když se to sere, tak se to sere apod. já se snažím nepodléhat negativním hodnocením situace a pokud se ji povede rychle a úsporně vyřešit, pak se synchronicita sejde s pozitivním ohlasem, i když se vlastně může jednat o několik komplikací najednou.

objednal jsem si nový vysavač. odhodlával jsem se k tomu dlouho, víc než rok. vždy bylo kam peníze vložit. ale ceny internetových obchodů vyprovokovaly mne k riskantní akci a k objednání toho nejlevnějšího vysavače, který měli. okamžitě mi přišla potvrzená objednávka a oznámení o expedici. couvnout lze vždy, stačí si jen prostudovat stanovy svazu spotřebitelů, ale rozhodl jsem se, že tu těžkou, nepohyblivou, hlučnou, páchnoucí potvoru s popraskanými a slepovanými trubkami a s vyžvýkaným zavíráním prostoru na sáček, která naší rodině léta dlouho sloužila, nechci už nikdy použít.

do toho přestala jít televize. v neděli odpoledne měla slečna há k učení puštěné rádio přes tv. když jsem přijel z výletu, tak televizi vypnula, a když jsem si ji chtěl pustit znovu, abych mohl poklidně relaxovat u hokejového utkání, už se mi to nezdařilo. v práci jsem v pondělí odeslal email s dotazem a během pár minut jsem měl dohodnutou nepoužívanou, pět let starou televizi za basu plzní a nakonec i s dovozem.

a dneska se mi to pěkně oboje sešlo, čímž se ta synchronicita naplnila. staré odchází a je nahrazováno novým. po krátkém boji s televizí, který jsem odnesl pohmožděným nártem, jsem ji usadil na stolek a zapnul do set top boxu. vysavač je malý a choval se hned jako poslušný pejsek. okamžitě jsem zkusmo vyluxoval.

šarádu spotřebičů vnímám jako konkrétní změnu, krátkou, ale údernou, detailem v čase a prostoru, spojenou s mým dlouhodobým pobytem zde na zemi.

staré spotřebiče čelem ke zdi čekají na ránu do zátylku:


zatímco nová televize už se pěkně usadila na televizním stolku:


...a nový vysavač se jako pejsek poslušně rozvalil k nohám:

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Imploze aneb Až na konec času

V Budyšíně, městě věží

Přechod Píseckých hor