Schweik it easy

Josef Moník je nenápadná postava české literatury, má však za sebou spoustu prozaické a překladatelské práce. V 80. letech publikoval v samyzdatu. Kompletní informace o něm najdete zde. Jeho poslední dílo, román Schweik it easy vydalo Argo.
Je to kniha, která zajímavým způsobem reflektuje české dějiny od konce druhé světové války do sedmdesátých let. Hrdinou první části knihy je František narozený v Karlových Varech do německo - české rodiny. Na jeho osudu můžeme sledovat bizarní a chaotickou atmosféru konce války, vztahy mezi Němci a Čechy v pohraničním městě i padesátá léta z pohledu Čecha, který jezdí do Československa na západoněmecký pas.
Hlavní postavou druhé poloviny knihy je Martin. Martin je možná Františkův syn, možná ne. Zažívá v Praze nádech šedesátých let i nechutné společenské bahno let semdesátých. Tráví svůj čas v partě a dostává se do konfliktu s režimem, před kterým nakonec uteče na Západ opravdu originálním způsobem.
Kniha je psána vtipným a ironickým jazykem, autor na trefných detailech popisuje atmosféru doby. Pohled na konec války, odsun i padesátá léta je neotřelý a nevšední. Kniha se dobře čte a může uspokojit například čtenáře Petra Šabacha a podobných autorů.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Imploze aneb Až na konec času

V Budyšíně, městě věží

Přechod Píseckých hor