Prostřeno u Keebla

Večer u pana Honzy se mi moc líbil, nejvíc asi zábava, smotnout brčko byl od pana Honzy výborný nápad, takhle jsem se dlouho nezasmála, jídlo mi taky chutnalo, polévka nebyla úplně podle mého gusta a druhé jídlo si nepamatuju. Panu Honzovi dávám za jeho večer čtyři body.
(paní Jarka, 52 let, prodavačka)

Začalo to už někdy před časem, když si Keebl koupil knihu receptů s prostým názvem Polévky. Od té doby se okolo vaření, konkrétně okolo přípravy polévek, točí každý druhý jeho monolog u piva. Tak i v pátek. Začal mumlat něco v tajné řeči šéfkuchařů, používaje rozličná adjektiva i subjektiva, jako thajský, kari, limetky, krevetky, citrónová tráva. Nebyli jsme s to se v tom zorientovat a možná jsme ani detaily znát nechtěli, ale nakonec jsme se od Keebla nechali pozvat na druhý den na jídlo. Já jsem si ještě dohodl podmínky sledování rozhodujícího zápasu fotbalové ligy. Zbytek večera uplynul ve sladkém zapomnění, ale domluvenou návštěvu jsme si zapamatovali.

Druhý den jsem naklusal ke Keeblovi jako první. Sledoval jsem fotbal a pan domácí krájel v kuchyni houby a maso. Okolo půl osmé se začali slézat pozvaní a pak i další návštěvníci. Podávala se polévka.

Thajská polévka

Jednoduchý vývar z kuřecího masa a hub ochucený šťávou z limetky a chilli. Tato verze byla bez nudlí, chyběly jakési limetkové listy, koriandr a citronová tráva. Doplněno libečkem z dvorku.

Polévka je ideální do horkého prostředí jihovýchodní Asie, zde ve střední Evropě více rozhoduje, zda máte rádi kyselou chuť nebo ne. Já jsem si polévku dosolil a přidal ještě řádně chilli a chutnala mi.

Mezitím jsme měli možnost pěkně prošmejdit Keeblův jednopokojový byt. Pod postelí jsme nalezli činky a chvíli se bavili představou, co s nimi asi Keebl může dělat. Latexové oblečky jsme nenašli.

Následovala zábavná vložka. Její hlavní součástí byl příchod několika dalších lidí, takže se nás v jednu chvíli mačkalo v bytečku třináct. Hlavní postavou zábavné části byl Honza Vaněk.

Mezitím Keebl v kuchyni klohnil druhé jídlo. Všechny stolky se zaplnily sklenicemi s vínem a pivem. Pivo bylo i v hrníčcích na kafe. Na dvorku se střídali kuřáci. Z počítače hráli Sonic Youth. Někdo se bavil, někdo jen koukal. Dobře se bavil Honza Vaněk. Keebl na malé pánvičce restoval krevety s těstovinami a dával po jedné porci postupně. Na všechny se nedostalo.

Těstoviny s krevetami ala Keebl (italský originální název si nepamatuju)

Jednoduché jak facka. Na olivovém oleji restujte jeden a půl stroužku na porci. Přidejte krevetky a okořeňte pepřem. Možná ještě něčím, třeba to sem Keebl doplní do komentářů. Pak přidejte uvařené těstoviny a nechte propojit a prohřát. Vezměte talíř po předchozím jedlíkovi, nasypte porci na talíř a posypte hoblinami parmazánu. Hrňte do dalšího jedlíka.

Po těstovinách začala zábava uvadat. Někteří odešli, většina dopíjela a dokuřovala. Připozdilo se. V závěru vytáhl Keebl ještě jeden nepovedený trumf (lahvová jedenáctka Braník) a jeden povedený:

Půlnoční zmrzlina ala Keebl

Vanilkovou zmrzlinu rozdělte do mističek, pokapejte balsamikovým octem a mlýnkem se zeleným pepřem několikrát strouhněte nad miskou. Dostanete opravdu vynikající a nevšední chuť. Doprostřed ještě píchněte kostičku tabulkové čokolády.

A to bylo vše, sobotní Prostřeno končilo až po půlnoci. Zítra je na řadě paní Věra, 48 let, jeřábnice. Bude hustá bramoračka, pečená husa s pěti druhy knedlíků a buchty s tvarohem.

Dobrou chuť!

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Imploze aneb Až na konec času

V Budyšíně, městě věží

Přechod Píseckých hor