Po otřesech

Haruki Murakami patří k nejoblíbenějším světovým autorům. Patří i k mým oblíbeným autorům. Znal jsem ho jako tvůrce románů jako Kafka na pobřeží, Afterdark nebo Norské dřevo, naposledy jsem v knihovně sáhnul po knize povídek Po otřesech.
Murakami prožil dětství ve městě Kóbe, které v roce 1995 postihlo ničivé zemětřesení. To ho připomnělo k návratu do Japonska ze zahraničí, kde žil, a také k napsání této knihy.
Povídky se neodehrávají přímo v Kóbe, ale v každé povídce má ke Kóbe hlavní postava nebo jedna z nich nějaký specifický vztah. O Kóbe postiženém zemětřesením se mluví nebo se na něj vzpomíná. Případně se tají něco, co se v Kóbe dříve odehrálo a co nemuselo být úplně příjemné.
Každopádně Murakami potvrdil, že psát umí brilantně. Povídky obsahují to, co už z Murakamiho knih známe: tajemství z minulosti, nadpřirozené bytosti, nedořečené náznaky a samozřejmě Murakamiho oblíbený jazz. Ve všech šesti povídkách prožívají hrdinové svůj vlastní otřes a musí si s ním nějak poradit, překonat překážky a jít dál.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Imploze aneb Až na konec času

V Budyšíně, městě věží

Přechod Píseckých hor