Rajčatová slupka

... rajčata, která jsem dnes koupil a nakrájel do salátu s česnekem a olivovým olejem, mají poměrně ostrou slupku. nijak zvlášť mi to nevadí, chuťově jsou ta rajčata jinak dobrá, ale říkal jsem si, zda to nějak neškodí zažívání. hledal jsem a našel o rajčatové slupce toto:

Lykopen je nenasycený karotenoid s otevřeným řetězcem, který dodává rajčatům (ale i jiným plodům) červenou barvu. Nejvyšší množství lykopenu u rajčat je obsaženo ve vnější slupce a čerstvé rajče průměrné velkosti ho obsahuje asi 3 mg. Lykopen je jedním z nejznámějších antioxidantů rostlinného původu, který chrání buňky před působením volných radikálů a může snižovat riziko některých onemocnění, včetně rakoviny a srdečních chorob. Tepelně upravená rajčata obsahují více dostupného (využitelného) lykopenu než rajčata syrová. Při vyšších teplotách se totiž lykopen uvolňuje a v lidském organismu je snáze absorbován. Protože je lykopen rozpustný v tucích, zvyšuje se rychlost jeho vstřebávání vařením rajčat s olejem, nebo konzumací s jinými potravinami obsahujícími olej. Byl prokázán vztah mezi snížením rizika vývoje srdečního onemocnění a lykopenem, dodávaným organismu prostřednictvím umírněného množství rajské šťávy. Aby byl lykopen v organismu maximálně využit, je vhodné konzumovat rajčata neloupaná, protože převážná část lykopenu je obsažena ve slupkách.

...celý článek je tady na agronavigátorovi....

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Imploze aneb Až na konec času

V Budyšíně, městě věží

Přechod Píseckých hor