Upíři

Kniha Upíři spisovatele Jana Šmída je svižně napsanou lehce fantastickou detektivkou s prvky černé grotesky. Přestože vyšla ještě před rokem 1989 (v edici Spirála Československého spisovatele), překvapuje velice věrnými reáliemi Spojených států a celkovým spíše americkým střihem. O Janu Šmídovi bylo známo, že byl v popisu reálií velice důsledný a že si nechal dokonce poslat z USA Zlaté stránky, aby byl v popisu newyorkských ulic opravdu přesný. To jen taková perlička na okraj...
Děj Upírů se odehrává ve městě Syrakusy ve státě New York, kde si dva "obchodníci" (se vše říkajícími jmény Danny Stephen a Donald King) otevřeli firmu slibující druhý život v lepších časech. Zákazníci se nechávají zmrazit a ve zmraženém stavu se mají dočkat časů, kdy budou objeveny léky na nemoci, jimiž trpěli před zmražením. Během té doby plynou na konto majitelů firmy tučné měsíční splátky. Vše jde jako po másle, dokud se neobjeví zpráva, že byl objeven lék na rakovinu. Náhle je třeba sehnat několik rozmrazených a vyléčených nebožtíků, po nichž se shání jejich rodiny. A sled vtipných a groteskních situací se může odvíjet. Nechybí černý humor a na závěr překvapivé rozuzlení.
Upíři jsou ideální čtení pro relax po namáhavém dni nebo na dlouhou cestu vlakem. Mě tato kniha stála ve slánské knihovně jednu kačku ve výprodeji, ale stojí i za víc. Zvlášť pokud se dostanete k prvnímu vydání s ilustracemi jako vždy výborného Jiřího Šalamouna.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Imploze aneb Až na konec času

V Budyšíně, městě věží

Přechod Píseckých hor