Upeč třeba zelí

...zelí jest vděčnou podzimní poživatinou. má mnohé využití a dlouho vydrží ve spíži nebo v dolním šuplíku ledničky. pro dušičkový víkend je vhodné střídmé, prosté menu, aby zbyl dostatek času na rozjímání, meditaci, vzpomínání na zesnulé a návštěvu hřbitova. v poledne můžeme udělat rychlou zelňačku a na večer si připravíme zapečené zelňáky. recept jsem našel na apetitonline.cz a mírně si ho upravil....

Budete potřebovat hlávku zelí, či část z ní, anglickou slaninu v celku, polohrubou mouku, případně strouhanku, několik vajec, sůl a koření. Zelí nastrouhejte, dejte vařit vodu, osolte ji, do vroucí vsypte zelí a v klidu povařte několik málo minut. Zelí sceďte a nechte chladnout. Ze zelí, mouky (strouhanky) a vajec vytvořte přiměřeně tuhé těsto. Na jeho zvláčnění můžete použít i vodu, ve které se vařilo zelí. Vmíchejte do těsta na kostičky nakrájenou slaninu a okořeňte. Já jsem použil mletý černý pepř, římský kmín, kmín, čubrici, oregano a tymián. Vymažte zapékací mísu tukem, rovnoměrně rozvrstvěte těsto a dejte zapékat na teplotu asi 180°C. Po čtvrthodině potřete rozšlehanými vejci a nechte ještě asi deset minut zapékat. Hotové krájejte na hranoly a jezte se zeleninou čerstvou i sterilovanou.


Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Imploze aneb Až na konec času

V Budyšíně, městě věží

Přechod Píseckých hor