Pivko na doma XXIII.

Pardubický porter

... před mnoha lety chodíval jsem s kolegy do takzvaného vš baru na takzvané únk koleji... bylo naším zvykem zpít se tam lahvovými pivy běžné tehdejší provenience, přičemž během dlouhých let našich studií se druhy piv měnily, měnila se i lahvová piva za točená a tváře za barem se také měnily... dalším naším zvykem bylo po zpití se tropit jemné vylomeniny. ale o tom indy... opravdovým zjevením bylo, když nám tehdejší barman, jehož tvář si vybavuji, ale jméno už ne, nabídl třetinku pardubického portera. silné černé pivo způsobilo nám údiv a reagovali jsme jak pravá ucha - vypili jsme rychle tři třetinky, celí zmámení jsme šli brzy spát a dlouhá léta o tom hrdinství podávali orální svědectví...

Na stránce porter.cz se dočteme:


Výrobu tradičního 19° piva Pardubický PORTER začal v roce 1891 sládek Alois Šimonek, tvůrce originální receptury, podle které se pivo vaří dodnes. Složením pečlivě vybraných čtyř druhů sladů, třikrát delší dobou zrání než u klasických ležáků a dalšími speciálními postupy při výrobě, získává pivo PORTER charakteristickou tmavou, téměř černou barvu, hustou pěnu a vyznamenává se velmi lahodnou, sladově nasládlou chutí.

-------

Jinak dalším pátráním můžeme zjistit, že jde o spodně kvašené, silně sladové pivo o stupňovitosti 19° a obsahu alkoholu 8%. Barva piva je velmi tmavá. Jak je vidět na obrázku, pivo tvoří krásnou hustou pěnu barvy mléčné kávy. Zážitek podobný pití ledové kávy umožňuje i kávovo - čokoládová chuť. Asi je to jediné pivo, ke kterému bych snesl sladké (možná ještě ke Guinnessu).

A také se lze dočíst o anglickém porteru z 18. století, ze kterého se oddělil určitými rozdíly ve výrobě stout, tedy právě třeba nejznámější ze stoutů, dublinský Guinness. Ale na recenzi se dočteme, že ten Pardubický porter patří mezi portery baltické. Je to možná cesta, kterou bych se měl vydat v rozvoji pivních chutí. Balt.

Pití Pardubického Porteru je opravdový zážitek, který nijak nesnižuje značně zesílená konkurence speciálů malých pivovarů, tak oblíbených v současné době. Na páteční večer, k napínavému hokejovému zápasu, černé komedii nebo vybranému horroru vám bude určitě milým společníkem.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Imploze aneb Až na konec času

V Budyšíně, městě věží

Přechod Píseckých hor