výlet na vladislav

...teda vlastně vlastislav, ale ono se to jednomu splete. vybaveni pohodlným suv jsme využili nedělního odpoledne k malému výletu. obloha slibovala dramatickou podívanou, takže jsme vyráželi právě včas.
vlastislav leží v českém středohoří a byla by škoda nenavštívit cestou aspoň jednu z mnoha zajímavostí, jimiž české kraje oplývají. u vesnice hnojnice nedaleko libčevsi je pozoruhodný geologický útvar zvaný kamenná slunce. věnovali jsme jim první zastávku.
samotná vlastislav je tichá a klidná obec, nad níž se tyčí válec ze světlého kamene - pozůstatek hradu skalka. z hradu bergfrítového typu už dnes více nezbylo, přímo pod věží byl vystavěn zámek, který ale zámek dnes taky už tolik nepřipomíná. od věže je ale krásný výhled na okolní vrchy českého středohoří.
když jsme se pokochali, přesunuli jsme se na jídlo do blízkých třebenic. nenápadné městečko také skrývá několik zajímavostí, snad příště bude více času se jim věnovat. zatím nám stačilo, že jsme v hospodě přečkali prudkou bouřku, která postihla celé severozápadní a střední čechy...

než jsme si prohlédli kamenná slunce, pečlivě jsme si nastudovali informační ceduli


kamenná slunce jsou unikátní útvar, který vznikl během sopečné erupce a následného chladnutí


věž hradu skalka stojí na čedičové skále a je velice fotogenická

pohled na milešovku přes střechu zámku ve vlastislavi

zřícenina hradu košťálov

uprostřed zřícenina hrádku oltářík

na náměstí stojí jedna z mnoha třebenických památek, kostel narození panny marie

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Imploze aneb Až na konec času

V Budyšíně, městě věží

Přechod Píseckých hor