Za některými sakrálními stavbami mezi Slaným a Prahou II.

Opět se naskytla příležitost vyjet za krásného jarního počasí po venkovských silničkách ze Slaného směrem k ruzyňskému letišti. Cestou jsme se zastavili u dvou krásných kostelíků, u jedné velice staré rotundy a u jedné nevšední barokní kaple.

Nedaleko známého hradu Okoř leží vesnice Čičovice rozdělena na dvě osady, Čičovice Malé a Velké. Na návrší nad tichou vesničkou Malé Čičovice se skví osmiboká barokní kaple Nalezení svatého Kříže. Postavena byla v letech 1711 - 14, nad jedinečným půdorysem se vypíná stanová střecha se sanktusníkem. Malebné a klidné místo jako stvořené pro krátkou meditaci. Kaple má navíc nezvykle průhledná okna, takže je možné prohlédnout si i interiér.






Románská rotunda sv. Maří Magdaleny pochází určitě z druhé poloviny 12. století a možná je i starší. Leží uprostřed obce Přední Kopanina, která je ukrytá v údolí Kopaninského potoka za silnící R7 jen pár stovek metrů od ruzyňského letiště a která je dnes součástí Prahy.

Rotunda je postavena z opukových kvádříků, které se těží nedaleko obce v dodnes funkčním lomu. Rotunda se skládá s okrouhlé lodi, půlkruhové apsidy a čtvercové věže. Toto rozvržení kostela je původní. Pravoúhlá přístavba byla postavena později. Rotunda téměř zanikla v 18. století, naštěstí byla v 50. letech 19.století opravena a tím zachráněna. Naposledy byla opravována na přelomu tisíciletí.



Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Imploze aneb Až na konec času

V Budyšíně, městě věží

Přechod Píseckých hor