Hradiště Šance a kostel sv. Markéty

Využil jsem víkendu stráveného blízko východního okraje Prahy a navštívil jsem zajímavou archeologickou lokalitu. Hradiště Šance s kostelem sv. Markéty se nachází u Královic, prastaré vísky, která si zachovala svůj vesnický charakter tak, že byla vyhlášena vesnickou památkovou zónou, ačkoli od roku 1974 je součástí Prahy.

Nad vesnicí na ostrožně nad říčkou Rokytkou se nachází hradiště z doby vzniku českého přemyslovského státu. Předpokládá se, že mělo významnou správní úlohu. Mohlo být sídlem Boleslava I. nebo Boleslava II. Bylo zřejmě střediskem pro ovládání prostoru na východ od centra přemyslovského území. Hradiště je ze tří stran obklopeno svahy, čtvrtá strana byla chráněna mohutnými valy a tudy také vedla přístupová cesta chráněná bránou. Vnější val dosahuje délky asi 340 metrů a výšky až 7 metrů, před ním se ještě nachází místy až 11 metrů široký příkop.




Větší část hradiště dnes zaujímá pole, ale na bývalé akropoli stojí kostel svaté Markéty se řbitovem. Kostel určitě souvisí s existencí hradiště, ale v této podobě je zmiňován až ve 14. století. V renesanci byla přistavěna neobvyklá věž s cimbuřím, později byl kostel upraven barokně v 18. století. Okolo kostela leží malý řbitov s několika velice pěknými hrobkami a márnicí. Celkově místo působí malebně a příjemně.











Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Imploze aneb Až na konec času

V Budyšíně, městě věží

Přechod Píseckých hor