Tři židovské řbitovy při cestě na jih

k cestě za přáteli do jižních čech jsem v určitém úseku použil silnici č. 4, tzv, strakonickou. zde lze na hranicích středních a jižních čech navštívit na 20 kilometrech tři židovské řbitovy, každý jiný, všechny krásné. první z uvedených, řbitov v zalužanech, leží ještě v bývalém příbramském okrese ve středních čechách, další dva, které se nacházejí u městysů podobných jmen, mirovic a mirotic, se nacházejí už v okrese píseckém nedaleko známých čimelic. krátká zastavení na místech, která vybízí k zamyšlení, by občas neuškodila nikomu z těch, kdo po strakonické spěchají za svou víkendovou pohodou na chalupě někde u vodňan nebo na šumavě....

Zalužany

Řbitov najdete velice snadno přímo u silnice vedoucí k obci směrem od odbočky z hlavní strakonické. Ještě před prvními domy, za řídkým pásem jehličnanů se nalézá neohrazený řbitov z první poloviny 18. století. Řbitov přežil zánik místní židovské komunity v roce 1890 i nacistickou okupaci. Zeď a obřadní síň se podařilo zlikvidovat až komunistům.
Řbitov v Zalužanech je malou tichou oázou skrytou stranou hlavní silnice, místo, které nemá ambice být ani největším ani nejslavnějším řbitovem, ale které je bohaté svou vnitřní silou a krásou.









Mirovice

V Mirovicích se musíte dostat na severní stranu náměstí, projet nebo projít malé sídliště, které nesmí chybět ani i v tak malých městech, a pokračovat dál po modré turistické značce, která přes vrch vede do údolí řeky Skalice, nad kterým se ve svahu rozkládá místní židovský řbitov.
Více než 4 ha velký řbitov je možné dobře fotit ze zídky na dolním okraji řbitova, i když je branka na řbitov zamčena. Byl založen před koncem 17. století. Nachází se na něm přes 200 náhrobků a márnice z počátku 20. století.








Mirotice

Mirotice jsou malebné městečko, které se zvedá nad údolím řeky Lomnice. Jsou známé jako rodiště Mikoláše Alše. Židovský řbitov v Miroticích se nachází v místní části Zářečí. Je stejně starý jako řbitov v Mirovicích a je nepřístupný. Fotit mohou pouze osoby vyššího vzrůstu přes zídku na straně opačné vchodu. Tento řbitov je neuvěřitelně malebný a fotogenický. Zachovalo se zde asi 200 náhrobků.








Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Imploze aneb Až na konec času

V Budyšíně, městě věží

Přechod Píseckých hor