Židovský řbitov v Uhříněvsi

Uhříněves je obec známá v písemných pramenech od 13. století, městys od konce 19. století, město od roku 1913 a součást Prahy od roku 1974. Rozkládá se na jihovýchodním okraji Prahy při silnici na Říčany. Žije tu více než 8000 lidí. V severní části Uhříněvsi leží při potoku Říčance obora. Podél ní vede značená turistická cesta a zároveň naučná stezka. Tudy přijdete k velice pěknému a dobře udržovanému židovskému řbitovu.

Řbitov byl založen na začátku 18. století, nejstarší rozluštěný náhrobek je z roku 1719. Náhrobků se zachovalo asi 300 a židovská obec zanikla v roce 1940. Ke řbitovu patří i řbitovní dům a márnice, které jsou po rekonstrukci. Řbitovní branka je uzavřena, a ačkoli je řbitov obklopen nízkou zdí, kterou lze na několika místech přelézt, respektoval jsem žádost umístěnou na tabuli před řbitovem a na řbitov jsem nevstoupil. Snímky jsem pořídil přes zeď, proto jsem nepořídil žádný blízký záběr na nápisy a symboly na náhrobcích. Nejnovější náhrobky jsou opatřeny nápisy v češtině.

K židovské obci v Uhříněvsi patří i synagoga postavená v polovině 19.století blízko centra Uhříněvsi. Dnes je opravena a využívána komerčně. Před tragickými událostmi 2. světové války patřilo k uhříněvské obci skoro 400 lidí z Uhříněvsi a okolních vesnic.











Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Imploze aneb Až na konec času

V Budyšíně, městě věží

Přechod Píseckých hor