Bubenečský řbitov

Další řbitov v šesté pražské části, který jsme s kolegou Honzou Čečrdlem navštívili, je řbitov v Bubenči. Pro nás jako pro Slaňáky je zajímavý tím, že je na něm pořben sochař Jan Zach, slánský rodák, který žil dlouhá desetiletí v Brazílii a v USA, kde také zemřel. Právě jeho osobě se Honza hodně věnoval jako ředitel slánského muzea při příležitosti 100. výročí umělcova narození. Sochaři Zachovi jsme na hrobě zapálili svíčku a poté si prohlédli celý řbitov, plný zajímavých náhrobků.

Původně se v Bubenči pořbívalo okolo kostela sv. Gottharda. Malý středověký řbitov přestal koncem 18. století vyhovovat a vystavěn byl nový řbitov blízko dnešního náměstí Pod Kaštany. Jeho kapacita však byla naplněna během necelých sta let, později byl za 2. sv. války zdevastován. Dnešní řbitov v ulici Antonína Čermáka byl spolu s domem hrobníka a chudobincem otevřen v roce 1888. Dnes je hlavním řbitovem pro Prahu 6.

Vzhledem k době jeho založení se na něm nacházejí zajímavé náhrobky z doby přelomu 19. a 20. století a novější. Některé z nich jsou velice zajímavými sochařskými díly. I na tomto řbitově jsou pochovány známé osobnosti. Kromě zmíněného Jana Zacha jsou to například historik Tomáš Durdík, továrník Emil Kolben, herec František Smolík nebo malíř a grafik Cyril Bouda.





















Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Imploze aneb Až na konec času

V Budyšíně, městě věží

Přechod Píseckých hor