Výlet na Radyni

Radyně je hrad na stejnojmenném vrchu nedaleko Plzně a výrazná dominanta okolí tohoto krajského města. Výlet na Radyni je pro Plzeňáky asi docela všední a častá záležitost, ale my, Slaňáci, se k tomu zas tak často nedostaneme.

Na Radyni se dá vystoupat ze Starého Plzence anebo ze Šťáhlav, což byla trasa, kterou jsme zvolili my. Šťáhlavy leží na vlakové trati z Plzně do Horažďovic. Za nějakou čtvrthodinku poté, co vlak vyjel z Plzně, jsme vystoupili na šťáhlavském nádraží. Do centra obce jsme nedošli a odbočili po červené turistické trase. Centrum obce jsme nechali pod sebou.


Když jsme prošli pod železničním viaduktem, výlet skutečně začal. Došli jsme k firmě Kypr a dali si malou přestávku na cigárko.




Cesta dál vedla do vrchu okolo bažantnice a dál otevřeným polem. Tam jsem mohl poprvé vyfotit věž hradu Radyně. Bohužel silný kiril působil třes zkřehlých rukou a fotky z mobilu na delší vzdálnost nejsou ostré.



Poslední úsek vedl lesem. Vystoupili jsem až pod hrad. Radyně byla založena okolo roku 1350 Karlem IV. a původní jméno hradu bylo Karlskrone, ale neujalo se. Z někdejšího královského hradu dnes stojí obvodové zdi paláce s oběma věžemi. Hranolová věž je zastřešena a byla upravena na rozhlednu.Na tu jsme se bohužel nedostali, neboť sezóna začíná až 1. dubna . Z ostatních částí hradu se dochovaly dvě hluboké cisterny, základy hradeb a hluboký příkop.







Protože i restaurace pod hradem byla zavřená, schovali jsme se před větrným počasím do lesa a sestupovali z Radyně k Plzni. Výlet skončil nekonečným přechodem okolo nákupního centra na okraji Plzně a hledáním pivovaru Purkmistr v plzeňské městské části Černice. Ten byl ale zarezervován pro uzavřenou společnost a výlet tak definitivně skončil.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Imploze aneb Až na konec času

V Budyšíně, městě věží

Přechod Píseckých hor