Za poznáním našeho kraje - Dolín

Mezi rodilými Slaňáky se najde spousta těch, kteří si stále myslí, že jsou jen jediné Lidice (ty vypálené u Kladna) a nikdy nebyli u kostela sv. Jakuba Většího v Lidickém dvoře, kteří nikdy nebyli na "Bóžáku" u kaple Božího hrobu, a kteří nebyli třeba ani na Slánské hoře. Pak jsou tu památky od centra přece jen vzdálenější jako třeba kostel sv. Václava v Ovčárech nebo kostel sv. Šimona a Judy v Dolíně. A ten jsem právě tuto neděli navštívil já poprvé v životě. Nikdy předtím jsem k tomuto kostelu nezavítal, ačkoli se tam čas od času dělají dny památek nebo nějaké koncerty varhanní a jiné klasické hudby. Až koncert Oldřicha Janota a souboru Ora pro Nobis byl tou správnou příležitostí kostel sv. Šimona a Judy navštívit.

Dolínský kostel je vidět z širokého okolí a je jedinečnou a velice specifickou památkou. A to zejména pro svou vnitřní výzdobu. Kostel ze 14. století byl rekonstruován v r. 1907 a součástí rekonstrukce byla i malířská výzdoba v secesním stylu. Autorem malířských návrhů byl Karel Mašek, realizoval je zlonický malíř Vojtěch Marvan. Jedinečné jsou také vitráže v oknech. Dojem z vnitřní výzdoby kostela je fascinující!




Bohužel ne tak fascinujícm dojmem působí zevnějšek kostela, jak je vidět hned na první fotografii výše. Ze starého řbitova, který kostel obklopoval si člověk jen posílí pocit zmaru. Spousta náhrobků zničená, propadající se hroby, prostor v zadní části řbitova zarostlý nálety a plevelem. Doufejme, že si odpovědní orgánové při Městském úřadu ve Slaném uvědomí, jak vzácnou památkou je dolínský kostel sv. Šimona a Judy, dříve než bude příliš pozdě.











Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Imploze aneb Až na konec času

V Budyšíně, městě věží

Přechod Píseckých hor