Za poznáním našeho kraje - Kmetiněves, Hospozín, Skůry, Dřínov

Prvotní inspirací k naší nedělní cestě byla zpráva o zřícení části hřbitovní zdi, která obklopuje bývalý hřbitov u kostela sv. Václava v Kmetiněvsi. Využili jsme volného odpoledne a vyrazili jsme po několika vesnicích v okolí Zlonic a Velvar, abychom se na stav památek v těchto obcích podívali.

Obec Kmětiněves je připomínána ke 14. století a ze stejné doby pochází i kostel sv. Václava. S pozoruhodnou věží z tmavých neomítnutých kamenů, starým hřbitovem a zřícenou zdí působí spíše jako kulisa z horrových filmů než jako křesťanský chrám. Stav křesťanské kultury ve středních Čechách spíš navozuje reminiscenci k těm horrorům. Zřícená zeď způsobila i nutnost umístění hromady kamenů na bývalém hřbitově. Celé to působí melancholicky a romanticky. Ale realita je taková, že se před vchodem do kostela válí pytle se starými kostmi z hrobů, které byly poškozeny při sesuvu zdi.















Jen asi jeden a půl kilometru od kostela sv. Václava v Kmetiněvsi leží další starý kostel, který také není v úplně utěšeném stavu. Byl postaven přibližně ve stejné době jako ten kmetiněvský a je neobvyklého svěcení - Stětí sv. Jana Křtitele. V renesanční době byl přestavěn a z té doby také pochází cenný portál nad vchodem a vnitřní vybavení. Brána k bývalému hřbitovu obklopujícímu kostel je bohužel uzavřena, tak jsme si kostel vyfotili jen zpoza zdi. Mimochodem tato zeď byla nedávno také provalena. Dnes je již opravena.






Skůry jsou malá obec v údolí Zlonického potoka, jejíž existence je známá z konce 13. století. Býval v ní gotický kostel sv. Bartomolěje. Ten byl zrušen (zbořen r. 1873) a jen některé dochované fragmenty jsou zazděné do hřbitovní zdi. Konkrétně se jedná o dvě kamenné žebrové konzoly v podobě lidských hlav a kulatý svorník s reliéfem hlavy Krista. Podobnost této hlavy s hlavou Krista z kostela sv. Gottharda ve Slaném vyvolává domněnky, že šlo o stejnou stavební huť. Dnes je ozdobou hřbitova zvonice se šindelovou střechou ze 17. století, ve které se zachoval jeden zvon ze zmíněného zbořeného kostela.















Kostel v nejlepším stavu ze všech během našeho nedělního výletu jsme našli ve Dřínově, obci, která leží nedaleko Zlonic. Byl postaven okolo roku 1300, je zasvěcen sv. Lukášovi a v roce 1906 pseudobarokně přestavěn. Okolo kostela se nachází funkční hřbitov.










Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Imploze aneb Až na konec času

V Budyšíně, městě věží

Přechod Píseckých hor