Několik zajímavých míst na Blovicku

Kaple sv. Barbory u Seče

Svatá Barbora je patronkou horníků, dělostřelců a podobných povolání, u nichž hrozí riziko náhlé či násilné smrti (a také je ochránkyní proti smrti bleskem). Takže tam, kde stojí kostel nebo kaple sv. Barbora, najdeme většinou i památky na těžební nebo hutnickou činnost. Nejinak je tomu i v případě barokní kaple sv Barbory blízko Seče u Blovic. Nedaleko této kaple stával hamr na zpracování železné rudy. Kaple samotná byla postavena koncem 17. století v barokním slohu a ochraňuje pramen, o kterém se tvrdí, že je zázračný, a jehož voda prý nezamrzá ani v tuhé zimě. Do 50. let 20. století byla tato kaple oblíbeným a často navštěvovaným poutním místem. Komunisti tuto tradici samozřejmě zlikvidovali, stejně jako téměř zlikvidovali kapli jako takovou. Dnes je opravena díky péči soukromého majitele. K prameni pod kaplí se dostanete, pokud odstraníte desky, které ho kryjí. Voda je v něm čistá a velmi chutná.









Hora Bzí

Nad obcí Bzí jsme na tomto našem malém putování Blovickem vystoupali do výšky okolo 600 m.n.m. Celému zalesněnému vrchu se říká Hora Bzí, ale geomorfologicky je to Jezevčí skála s výškou 609 m.n.m. Několik desítek metrů od vrcholu se nachází buližníková skalka, na níž bylo nalezeno eneolitické sídliště, a také zajímavá kulturní památka, tzv. Korandovy kameny. Zde totiž husitský kněz Václav Koranda kázal v září roku 1419 a představil zde manifest o svobodě slova Božího v českých zemích. Tento manifest se stal základem pro Čtyři pražské artikuly. Události je zde věnována pamětní deska a je zde také improvizovaná kazatelna, kde se konají občasné bohoslužby Korandova sboru v Plzni. Mimo jiné je zde i hezký výhled do kraje.




Kostel sv. Prokopa v Letinech

První zmínka o kostelu je z roku 1230, ale to již kostel stál. Musel být tedy postaven ještě ve 12. století nebo na začátku století třináctého. Patří tedy mezi raně gotické památky. Původně gotická stavba dostala svou nynější podobu postupnými stavebními úpravami, které probíhaly v 17., 18. a 19. století. Každopádně je to opravdu fotogenický krasavec....





Kaple Panny Marie

Tato drobná stavba nepatří mezi obdivované architektonické skvosty. Ale místo, na kterém stojí, je magické a má specifickou atmosféru. Stojí pod solitérní asi 5 metrů vysokou skálou. Je to malá cihlová uzavřená kaplička. Nechal ji zde postavit ve 2. polovině 19. století pan Pašek, hostinský z Libákovic, kterému se zde zjevila Panna Maria. Kaple byla opravena a opětovně vysvěcena roku 2003 zásluhou Spolku pro záchranu historických památek na území Přeštic.
Je to takové to místečko, kam si půjdete po práci, o víkendu nebo na dovolené odpočinout a vyčistit si hlavu.



Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Imploze aneb Až na konec času

V Budyšíně, městě věží

Přechod Píseckých hor