Na Křížových vršcích

Lounská část Českého středohoří nabízí spousty možností k výletům, při nichž se odhalují stále nové a nové pohledy na okolní vrchy. Mezi menší, ale velice výrazné kupy, které najdeme mezi obcemi Mnichov, Charvatce a Libčeves, patří trojice souhrně zvaná Křížové vršky a zahrnující Šibeník s ještě jedním (tedy celkem čtvrtým) malým bezejmenným vrškem, Malý vrch a nejvyšší samotné Křížové vršky, které dosahují výšky 386 m n. m. a na které jsme se vypravili užít si pozdně letního západu slunce. Pod Křížové vršky se dá dostat polní cestou z obce Charvatce. Ti odvážnější to zvládnou i autem, ale nedoporučuju sporťáky s nízkým spodkem.

Z geologického hlediska jsou Křížové vršky neovulkanické kužely na vypreparované augitové žíle s drobnými skalkami a mrazovými srázy ve sloupcovitě odlučné hornině - čediči, se suťovým pláštěm porušeným sesuvy. Jsou to výrazné kupy, které vystupují ze zarovnaného povrchu na křídových horninách.

Výstup na Křížové vršky je prudký, intenzivní a relativně krátký a rychlý. Jak už to tady okolo je zvykem. Na vrcholu je nízká lavička a je odtud překrásný kruhový výhled na protější Oblík, Srdov a Brník, které odsud vypadají jako mohutné hory s tropickým lesem na úbočích ze Ztraceného světa A.C. Doylea, a dál na Ranou, Milou, Dlouhou horu, Číčov, Hradišťko, Hradišťany a další kopce Středohoří, ale také na vzdálené vrchy Vlhošť, Ronov, Ralsko a samozřejmě na Říp a Házmburk.
Z hlediska botanického patří Křížové vršky mezi ty kopce, které jsou pokryty vzácnou stepní vegetací. Z chráněných rostlin zde najdeme např. hlaváček jarní, diviznu brunátnou, koniklec luční český, kozinec bezlodyžný a dokonce i kavyl olysalý, sličný a Ivanův či ledenec přímořský. Ale na to je lepší zajet si do Českého středohoří s kovaným botanikem.
Než zapadne slunce nad hřbetem Krušných hor, můžete se kochat pohledy na okolní kopce a také na čilý ruch ve vzduchu, paraglidisty, motorové padáky a malá letadélka, doplňující pitoreskní scenerii.































Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Imploze aneb Až na konec času

V Budyšíně, městě věží

Přechod Píseckých hor