Klášter v Milevsku

Klášter v Milevsku je daleko významnější památka než jsem čekal. Když jsme ke klášteru přijeli a zaparkovali před branou, hned mě zaujaly štíhlé věže kostela Navštívení Panny Marie, které prozrazovaly románský původ stavby. A skutečně, klášter byl založen koncem 12. století šlechticem Jiřím z Milevska. Klášter pak zpustošili husité, ale byl opět obnoven. Totéž po třicetileté válce. Klášter unikl i pokusu o administrativní zrušení za josefínské doby a byl přidělen pod premonstrátský klášter v Praze na Strahově.

V areálu kláštera se nachází několik významných staveb. Chrám Navštívení Panny Marie zaujme svými štíhlými věžemi, jak už jsem poznamenal v úvodu. Byl několikrát přestavován, nejvýraznější byla přestavba v novorománském stylu v 19. století, nyní je po celkové rekonstrukci a průčelí kostela je doplněno o zajímavou moderní vitráž.




Na klášterním nádvoří najdeme i gotickou budovu ze 14. století, jejíž původní účel je dnes neznámý. Obecně se jí říká latinská škola, údajně se v ní učilo od poloviny 16. století. Na fasádě je zajímavý výjev, který na první pohled vypadá jako sluneční hodiny, ale po bližším prozkoumání jsme zjistili, že jde o astrologickou polohu planet při vítězství prince Evžena Savojského nad Turky v bitvě u Bělehradu.


Pro mě osobně je nejkrásnější stavbou areálu kostel sv.Jiljí. Původně románská jednolodní stavba za zachovanou románskou věží ukončenou emporou. Původně sloužil jako vlastnický kostel Jiřího z Milevska, po vybudování kláštera se z něj stal farní kostel. Okolo roku 1400 byl výrazně goticky přestavěn a většina románských prvků byla zbourána. V roce 1785 přestal plnit funkci farního kostela a začal chátrat. Koncem 19. století byl zachráněn a o dalších sto let později upraven jako smuteční síň. Hřbitov okolo kostela byl postupně rozšiřován až do dnešní podoby.





Celý areál kláštera samozřejmě obsahuje i další stavby. Původní románský konvent, hospodářské budovy, současný barokní konvent, budova prelatury, kde sídlí městské muzeum atd. V klášteře se provádí od dubna, proto jsme si areál jen prošli a prohlédli zvenku. Nic to nemění na výjimečném zážitku, který jsme na tomoto místě měli.





Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Imploze aneb Až na konec času

V Budyšíně, městě věží

Přechod Píseckých hor