Z Černošic do Dobřichovic

Autem se dostanete od vlakové stanice v Černošicích do pivovaru MMX v Dobřichovicích - Letech za nějakých deset minut, ale my jsme si to dali pěkně pěšky nejprve prudkým výstupem vysoko nad údolí Berounky a trasou přes Třebotov a Vonoklasy. Druhý vánoční svátek se opět ukázal jako ideální termín pro vyčištění hlavy a vytrávení přetížených útrob. Vstávání za tmy ještě před sedmou hodinou nebylo příjemné, ale cestou vlakem jsme se všichni probrali a zkonsolidovali. Za okny vlaku se střídaly mlhy se září vycházejícího slunce, červánky a stopami po letadlech na nebi. Po dvou přestupech a dvou hodinách dorazili jsme do Černošic. Cesta od stanice vede vlastně hned prudce vzhůru. Až na vrchol Kulivé hory nad Třebotovem činí převýšení skoro 200 metrů na dvou a půl kilometrech. V Černošicích jsme minuli barokní kostel Nanebevzetí Panny Marie, pomník obětem války a pak už jen stoupali a stoupali vzhůru.





Na rovinatém vrcholu Kulivé hory se nachází židovský hřbitov z konce 18. století, který patřil k židovské obci ve Zbraslavi, ale byli zde pohřbíváni židé z dalekého okolí. Oproti informacím na internetu probíhá na hřbitově postupná obnova, vztyčování a restaurování náhrobků a hřbitov je tak při vší bídě, která postihla celé evropské židovské osídlení během 20. století, v docela slušném stavu.



Třebotov je ves s rybníkem a obecním úřadem na návsi, ale také s hezky rekonstruovanou středověkou tvrzí a novorománským kostelem z 19. století.








Za Třebotovem jsme pokračovali pěknou krajinou okraje Českého krasu. Sešli jsme do údolí potoku Majorák k rybníku Pekárek, kde jsme věnovali házením kamínků na zmrzlou vodní plochu fascinováni akustickými efekty, které jsme touto činností byli schopni vyvolat. Nad Pekárkem jsme přešli silnici a začali stoupat. Asi kilometrové stoupání bychom zvládli bez jakýchkoli problémů, kdyby nebylo masivního polomu, který nám z cesty udělal adrenalinovou opičí dráhu. I s tím jsme se ale popasovali a byli jsme odměněni pěknými výhledy z vrchu Homole nad údolí Berounky na hřbet Hřebenů s nepřehlédnutelným vysílačem na Cukráku.








Okolo Vonoklas je vyhlídek více, nám se je ale podařilo úspěšně minout a došli jsme právě do Vonoklas. Tam nás zaujala nefalšovaná roubenka a statek na návsi a také kaple sv. Václava s pseudoladovským betlémem. Posvačili jsme a pokračovali v cestě.






Cesta nás pak vedla mezi loukami do malebného Karlického údolí, které bylo ve středověku střeženo hradem Karlík, ze kterého zbyly jen terénní náznaky. Pod hradem se nachází obec Karlík s funkcionalistickým obecním úřadem a s pěkným kostelem sv. Martina a Prokopa, který stojí na místě románské rotundy, což svědčí o starobylosti místa. Pod kostelem jsme z Karlíku vyšli zase ven, naposledy upřeli své zraky na panoráma Hřebenů a polní cestou došli přímo k našemu cíli, pivovaru MMX, kde jsme spočinuli u zaslouženého piva a kusu žvance.







Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Imploze aneb Až na konec času

V Budyšíně, městě věží

Přechod Píseckých hor