Kostel sv. Marka s řbitovem v Potštejně

Na severozápadním okraji Potštejna, na konci cesty místně zvané K Marečku, nad záhybem Divoké Orlice stojí potštejnský řbitov a u něj barokní kostelík sv. Marka.


Ten byl poprvé vystavěn už někdy okolo roku 1570, ale za třicetileté války zchátral a nebyl už obnoven. V roce 1713 nechal nový kostel vystavět tehdejší majitel panství František Karel Záruba z Hustířan. Zárubové z Hustířan byl starý český šlechtický rod, který ve všech svých větvích vymřel do konce 18. století.

Nevelký kostelík je obdélníkovou jednolodní stavbou s půlkruhovým presbytářem. Vymazlené barokní průčelí, štuková výzdoba, štít s volutami. Moc pěkný kostel na pěkném místě.



Za ním řbitov. Zde už od roku 1790. Proto je zde mnoho kvalitních kamenických prací ze začátku 19. století. Centrální kamenný kříž je z roku 1847. U severní zdi stojí klasicistní hrobka rodu Dobřenských z Dobřenic, posledních majitelů potštejnského zámku před jeho ukradením komunisty. Dobřenští jsou starý východočeský šlechtický rod známý už před polovinou 14. století. Jeho potštejnská (a také chotěbořská) větev stále žije.










Vedle hrobky Dobřenských je hrob zajímavé osobnosti, a to Josefa Alexandera Helferta, jednoho ze zakladatelů památkové péče v Rakousku. Podle Wikipedie je zde pořben i jeho vnuk Jaroslav Helfert, zakladatel Moravského zemského muzea a významný československý muzeolog. Najeho hrobě má být reliéf od Otakara Španiela, ale bohužel jsem si tohoto hrobu nevšiml.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Imploze aneb Až na konec času

V Budyšíně, městě věží

Přechod Píseckých hor