Starý Stránov

Zbytky středověkého hradu, který dnes můžeme nazývat Starým Stránovem, jsou vlastně jedním z těch nejméně nápadných objektů na jinak hodně známém místě. To je totiž místo, známé motoristům i výletníkům, kde na cestě z Mělníka do Mladé Boleslavi sjíždíte za obcí Jizerní Vtelno serpentinami dolů, míjíte zámek Stránov a pod proslulým Stránovským viaduktem vjíždíte na most přes Jizeru a jste pár kilometrů od Mladé Boleslavi. No a na ten viadukt s tím zámkem je nejhezčí pohled právě od Starého Stránova.


Sám Starý Stránov leží nad obcí Zámostí, která je součástí obce Písková Lhota. Tu si nespleťte s Pískovou Lhotou u Poděbrad, tady jsme kousek od Mladé Boleslavi. Hrad pochází někdy z druhé poloviny 13. století a leze se k němu cestičkou po svahu. Byl to strážní hrad nad Jizerou a vlastnili ho jacísi Myškové z Hrádku. Hradu se asi totiž říkalo v těch dobách Hrádek. Ke konci 15. století historie hradu vlastně končí. Připojili ho ke svému panství Stránovští ze Sovojovic, kteří vlastnili hrad Stránov na protějším břehu řeky. Ano, to je ten dnešní zámek nad viaduktem. Sovojovice jsou dnes Sojovice. Hrádek začal chátrat.


Když k hradu vylezete, tak jste nejprve nadšeni, oddechujete a rozhlížíte se po údolí. Fotíte si viadukt a pak se vydáte na obhlídku hradu. Ale ouha! Hrad tou jednou zachovanou zdí končí. Zahnete za roh a jste u někoho před domem. Do chátrajícího hradu byly totiž v průběhu let postaveny domky. Hrad je tak dnes vlastně ochrannou zdí pro dva domy, kde normálně bydlí lidé. Byl jsem překvapen.



Dalším překvapením je židovský hřbitov, který se schovává na druhé straně stejného vrchu. Je v opravdu prudkém svahu, zarostlý kopřivami a v den mojí návštěvy teplota stoupala ke 35°C. Takže jsem ho neprozkoumával. Nechám si to na chladnější měsíce. Hřbitov je barokního stáří, to znamená, že pod nánosy nečistot a biosu jsou krásné barokní a klasicistní náhrobky, a sloužil židovským souvěrcům z několika obcí v okolí.



Známý Stránovský viadukt postavil slavný architekt specializovaný zejména na tento typ staveb, přibyslavský rodák ing. Stanislav Bechyně. Pokud jste ve správnou chvíli na správném místě, třeba u Hrádku neboli Starého Stránova, tak po něm uvidíte i přejet vlak.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Imploze aneb Až na konec času

V Budyšíně, městě věží

Přechod Píseckých hor