Hřbitov na Peruci

Městečko Peruc, uzavírající na severozápadní straně oblast přemyslovských středozápadních Čech, je známé pro své oblíbené památky. Je to především Oldřichův dub, jeden z nejznámnějších stromů u nás, který sice není tak starý, aby pamatoval knížete Oldřicha, ale pamatuje jistě leccos. Boženina studánka, rokokový zámek s galerií Emila Filly, skvělý barokní kostel i nedaleká vyhlídka na České středohoří lákají turisty k návštěvě.

Ne tolik místní hřbitov. Přitom pro návštěvníky, kteří do Peruce přicházejí od vlakového nádraží, stojí skoro v cestě. Stačí se jen pořádně podívat doleva, kde lze mezi domy spatřit dominantu místního hřbitova, novoklasicistní hrobku. Ta byla postavena jako důstojné místo odpočinku pátera, vlastence a poslance Františka Daneše. Žil v letech 1807 až 1892. Písecký rodák během své služby vytvořil z perucké fary centrum vlasteneckých českých kruhů. V 60. letech působil i jako poslanec zemského sněmu. Byl jednou z nejvýraznějších peruckých osobností 19. století. Jeho hrobka stojí přímo v ose hřbitova proti vstupní pěkně kované bráně.




K dalším zajímavým osobnostem na peruckém hřbitově pohřbeným patří určitě Antonín Malypetr, pravděpodobně bratr (nebo bratranec) známého prvorepublikového politika Jana Malypetra.


Na hřbitově najdeme řadu hrobů osob spojených s místním panstvím a službou, najdeme tu tedy třeba taková povolání jako lesní nebo revírník. Samozřejmě další osobnosti s městečkem spojené a také příjmení povědomé vzdělaným Slaňákům. Tomáš Kybal by mohl být příbuzným historika a prvorepublikového diplomata Vlastimila Kybala, rodáka z nedalekého Černochova a absoloventa slánského gymnázia.






Najdeme zde samozřejmě i oblíbené kamenické práce z 19. století, tedy sochy andělů, hroby z období první republiky, poválečných let i hroby úplně nové. Část hřbitova je ve stavu, který vyžaduje opravy. Ale to nebrání tomu se na chvíli na peruckém hřbitově zastavit, až budete mít čas do odjezdu vlaku. Stojí to určitě za to!

O něco málo více fotografií naleznete zde.




Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Imploze aneb Až na konec času

V Budyšíně, městě věží

Přechod Píseckých hor