Rozhledna Biskoupky

Biskoupky jsou malá úhledná vesnička vzdálená šest kilometrů východně od Radnic. Nad západním okrajem obce stojí na úbočí vrchu Bašovka železná konstrukce s vrcholvým ochozem a plechovou boudou.


Rozhledna tu stojí od roku 2019, měli jsme tedy štěstí, že jsme tudy nejeli o více než rok dříve, protože bychom se na žádnou rozhlednu nedostali. Na její stavbu byla použita nepoužívaná konstrukce z majetku místních hasičů a rozhledna také slouží jako protipožární pozorovatelna právě pro hasiče. To vysvětluje celkově vojenský vzhled rozhledny i boudy na jejím vrcholu.


Rozhledna je vysoká 13 metrů, na ochoz ve výšce deseti metrů se musí vylézt po úzkém železném schodišti. Pro objemnější osoby to není úplně snadné, ale počítalo se hlavně s hasiči, kteří jsou štíhlí a mrštní.


Na okně boudy je vylepen znak Sebečic, pod které Biskoupky patří. Je na něm jak trilobit odkazující k blízkým nalezištím, tak i jezevec, častý obyvatel zdejších hlubokých lesů. Jezevky se jmenuje i nedaleký vrch, jeden z mnoha, na které je z ochozu rozhledny vidět.




Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Imploze aneb Až na konec času

V Budyšíně, městě věží

Přechod Píseckých hor