Židovský hřbitov v Blevicích

Blevice jsou malá a nepříliš známá obec nedaleko Zákolan na půli cesty mezi Kralupy nad Vltavou a Kladnem. Přestože tu nikdy nesídlila větší židovská komunita a nebyla zde tedy židovská obec, nachází se tu židovský hřbitov. Založen byl zřejmě už v první polovině 17. století a sloužil obyvatelům mnoha okolních obcí. Část pozemku včetně domku hrobníka byla už před mnoha lety prodána soukromé osobě a o hřbitov je výborně postaráno. Celý areál připomíná malý park a působí velice příjemným dojmem. 

Hřbitov sloužil židovské náboženské obci v Ješíně, později ve Velvarech, ale jsou tu pohřbeny osoby židovského vyznání třeba i z  Žižic, Kovárů, Neuměřic, Zlonic, Hostouně (ačkoli ta má svůj vlastní starý židovský hřbitov), Černuce, Buštěhradu, Podlešína nebo Klecan. Na hřbitově je dochováno kolem tří set náhrobků od počátku 18. století do roku 1945 (náhrobek hospodářského správce Julia Munka). Mimo jiných tu najdeme i náhrobky několika haličských uprchlíků nebo náhrobek rabína Jakoba Utitze z Velvar. Hřbitovní dům postavený asi roku 1884 kdysi sloužil jako obydlí hrobníka a dnes je trvale obydlen paní, která se o hřbitov stará. Ve svém vnukovi navíc nalezla skvělého pomocníka.



 

Na hřbitově najdeme cenné náhrobky barokní i empírové. Nejstarší čitelný je z roku 1720. Ze symbolů se tu objevují kohenské ruce, šesticípá hvězda nebo korunka, ale také ruce ve stisku, což - přiznám se - jsem ještě nikdy neviděl.  






Historie pohřbívání zde končí rokem 1945. Můžeme tu tedy vidět i vysoké černé nebo šedé stély z 19. a 20. století, na nichž už je kombinován text hebrejským písmem i latinkou. Zde se i návštěvník neznalý hebrejštiny dozví jména zesnulých a jejich životní data. Na tomto hřbitově jsou typická příjemní například Heller, Duschenes, Taussik nebo Beck.

 





Najdeme tu i vzpomínku na ty, kdo zahynuli vinou nacistických vrahů, ale také i ty, kteří zemřeli v daleké cizině. Hřbitov je stále navštěvován posledními potomky přeživších, kteří tu novými náhrobky připomínají své zesnulé. Poučné a dojemné na závěr návštěvy. Rozloučili jsme se s milou paní správcovou a v zamyšlení opouštěli tuto zahradu míru. 

Hřbitov v Blevicích je možné navštívit každou neděli od deváté do šestnácté hodiny. Kompletní fotogalerii najdete zde.






 

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Imploze aneb Až na konec času

V Budyšíně, městě věží

Přechod Píseckých hor