Rozhledna na Pohoří

Myslel jsem, že je to Lucemburský vrch. Ale je to Lucemburkův kopec. S nadmořskou výškou 564 mnm nepatří mezi nejvyšší, ale svým originálním způsobem doplňuje tuto část Českého středohoří. Z jeho svahů a ze silnice, jedné z možností, jak se dostat z Ústí nad Labem do Litoměřic, je výborný výhled na severní stranu. Nad jižní stranou k Tašovu je převýšení sto metrů na kilometr a pro lyžaře je na tomto svahu upravena lanovka s vlekem. Přímo od stanice vleku s občerstvením je na vrcholek kopce 17 metrů na necelých sto metrech. A na vršku stojí odnedávna dřevěná rozhledna.



U rozhledny stojí dřevěná socha dívky nebo ženy. Ochránkyně místa. Pohanská bohyně, Panna Marie nebo dívka z místní pověsti? Nezáleží na tom, hlavně pokud přispěje k hladkému sestupu z rozhledny. Schodiště jsou strmá a úzká, stavěná pro štíhlé a mrštné horaly, jimiž se okolní vsi jen hemží. Z vyhlídkové plošiny jsou skvělé výhledy. Do údolí Labe, přes Javorský vrch na Děčínský Sněžník, Großer Zschirnstein, Růžovský vrch, Bukovou Horu...




Pokud se vám podaří zdolat rozhlednu i směrem dolů, seběhnete z vršku, a pokud bude občerstvení u vleku otevřeno, můžete si dát březňáka desítku, vychutnat si pohled na Tašov schovaný v údolí mezi vrchy a s tímto malebným koutem Českého středohoří se pokojně rozloučit. 





Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Imploze aneb Až na konec času

V Budyšíně, městě věží

Přechod Píseckých hor