Kostel sv. Máří Magdalény v Bílenci

Bílenec je malá vesnice, která je navíc neprůjezdná, takže se do ní podívá málokdo, ačkoli leží hned vedle karlovarské silnici, a to ve sjezdu od jesenické křižovatky k Petrohradu. A je to škoda, že se do ní málokdo podívá, protože úplně na konci té slepé vesničky stojí krásný barokní kostel sv. Máří Magdalény, který je tedy krásný, i když je v dost špatném technickém stavu. Pod návrším s kostelem stojí zrekonstruovaná mariánská kaplička a dotváří malebnou kompozici místa.


Kostel v Bílenci je připomínán už k roku 1352, ale byl zničen během Třicetileté války. V roce 1751 byl postaven tento barokní, ale jeho architekt zřejmě není znám. Ke kostelu vede alej do mírného vrchu, okolo něj se rozprostírá malý hřbitov, na který se vstupuje branou pod kostelem. Bránu střeží dvě barokní sochy, údajně sv. Jana (ale kterého?) a sv. Pavla.


Po třicetileté válce tu zůstalo jen osm hospodářů, všichni německé národnosti, V roce 1930 žilo v obci necelých 250 obyvatel, z toho asi pětina Čechoslováci. Na hřbitově jsou nejvýraznější hrobky statkářské rodiny Leichtů. Je tu i několik dalších pěkných náhrobků.







Skrz ne dobře zavřené kostelní dveře se nám podařilo nahlédnout dovnitř. Interiér kostela úplně zničený není. Jsou vidět lavice, kazatelna i oltář bez obrazu. Budeme doufat, že nádherný kostel sv. Máří Magdalény čeká dobrý osud a hlavně zdařilá rekonstrukce.




Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Imploze aneb Až na konec času

V Budyšíně, městě věží

Přechod Píseckých hor