Židovský hřbitov v Karlových Varech

Židovský hřbitov v Karlových Varech se nachází v těsném sousedství městského hřbitova, původně katolického, a hřbitova evangelického, s nimiž tvoří jeden komplex pohřebišť chráněných jako kulturní památka. Byl založen koncem 60.let 19. století a je stále funkční. Nás překvapil svou velikostí a počtem náhrobků. Těch je okolo sedmi stovek a rozloha hřbitova činí necelý hektar. Hřbitovu vévodí krásná obřadní síň. Brankou vedle ní se na hřbitov vchází.



Najdeme zde náhrobky z konce 19. století v novogotickém slohu, mnoho náhrobků secesních, klasické vysoké stély umělecky nerozlišené, náhrobky funkcionalistické. Pochováno je tu mnoho významných osobností, místní průmyslníci jako majitel sklárny Ludwig Löwi Moser, rabíni, lékaři a podnikatelé.






Je zde i místo, kam byla původně do jámy naházena těla obětí útrap pochodu smrti, později přenesená na vedlejší městský hřbitov. A také náhrobky z posledních sedmdesáti let. V řadách poválečných přistěhovalců se také nacházely osoby židovského vyznání, kteří zde po smrti našly odpočinek. I zde najdeme významné osobnosti, jako třeba hrob Richarda Schindlera a dalších vážených členů místní obce.





Karlovarský židovský hřbitov je velice zajímavou památkou na místní židovskou komunitu před druhou světovou válkou a zároveň raritním příkladem židovského hřbitova, který je stále funkční, spravován a využíván. Více fotografií najdete zde





Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Imploze aneb Až na konec času

V Budyšíně, městě věží

Přechod Píseckých hor