Hřbitov v Pardubičkách

Pardubičky nejsou jen tak ledajaká část Pardubic, jsou to totiž ty úplně původní Pardubice. Ve 14. století tu stála ves Porobice s kostelem sv. Jiljí a hřbitovem. Velmi se tu angažovali pánové z Pardubic (původně z Hostýně, dnes vesnice u České Skalice), zejména Arnošt z Hostýně, otec později prvního české arcibiskupa Arnošta z Pardubic. Zřejmě jeho zásluhou tu byl vystavěn klášter řádu cyriaků a Porobice měly tendenci stát se středověkým městečkem. Vše ale dopadlo jinak, o několik set metrů dále bylo vystavěno nové sídlo, tedy dnešní Pardubice a klášter zanikl během husitských válek. Z původní vsi tak zůstal jen hřbitov s kostelem sv. Jiljí a zvonicí. A zdrobnělý název čtvrti - Pardubičky.

Kaple sv. Jiljí je zmiňována již v roce 1295, nicméně se určitě nejednalo o současnou stavbu. Ta byla vystavěna až po zániku cyriackého kláštera v druhé polovině 15. století. To dokládá jak dendrochronologický výzkum, tak i srovnávací rozbor architektonických článků kostela a pardubického pernštejnského zámku. Kostel byl zdařile upraven v roce 1904 pardubickým architektem a restaurátorem Bóžou Dvořákem, kdy byla stržena stará a postavena nová západní předsíň a v lodi byla upravena stávající kruchta. Strop lodi byl opatřen novým podhledem. Kostel sv. Jiljí patří k několika zhruba stejně starým kostelům v Pardubicích, které tak tvoří jedinečný soubor sakrálních staveb z konce 15. a první poloviny 16. století. Zvonice, která na hřbitově stojí, je naopak velice nová. Byla postavena zřejmě s použitím materiálu z původní stavby ze 17. nebo 18. století až po první světové válce. V 80.letech 20. století byla rekonstruována.


Na hřbitově v Padubičkách najdeme několik zajímavých secesních náhrobků a také je tu pochována řada místních osobností. K těm nejznámějším patří dnes už trochu zapomenutý spisovatel první poloviny 20. století Bohumil Markalous, který používal pseudonym Jaromír John, ze současné doby pak třeba Lumír "Zilvar" Sokol, významná osobnost svobodné kultury, provozovatel místních hudebních klubů. 


 







Hřbitov v Pardubičkách je velice příjemné místo s krásným kostelem, hroby zajímavých lidí a stinnými partiemi pod lipami. Běžní návštěvníci Pardubic sem asi nezavítají, ale kdo si chce užít městskou turistiku se vším všudy, neměl by hřbitov v nejstarší části města Pardubic vynechat.





Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Imploze aneb Až na konec času

V Budyšíně, městě věží

Přechod Píseckých hor