Kostel Nanebevzetí Panny Marie a dřevěná zvonice v Oseku u Sobotky

Osek je malá vesnice přímo navazující na západní konec Sobotky. Na rozdíl od jiných vesnic v okolí si uchovala svůj původní hřbitov okolo kostela. Kostel a zvonice stojící v rohu hřbitova jsou významnými památkami přesahující velikost vesnice. 

Kostel Nanebevzetí Panny Marie byl vystavěn majitelem panství hrabětem Heřmanem Jakubem Černínem z Chudenic na místě starého zchátralého kostela na počátku 18. století. Stavba byla provedena neznámým stavitelem, pravděpodobně z okruhu Giovanniho Battisty Alliprandiho. To byl italský architekt, který zanechal v Čechách významnou stopu. Posuďte sami a buďte ohromeni: zámek, klášter a loreta v Kosmonosích, zámek ve Veltrusích, zámek v Liblicích, pražské paláce Šternberský, Hrzánský, Lobkovický a další, poutní chrám v Lužích, zámek Lysá nad Labem, zámek Petrohrad u Jesenice, poutní kostel u Andělské hory u Karlových Varů, hospital v Kuksu, kostel v Neratově v Orlických horách, tak dále. Není divu, že takový architekt měl okolo sebe dílnu, kde tvořili jeho spolupracovníci. Kostel Nanebevzetí Panny Marie v Oseku je nádherná působivá barokní stavba projektované zřejmě v této dílně. Věžní hodiny byly zasazeny do stavby v roce 1860. 


Památkově možná ještě významnější než kostel je zvonice. Původní dřevěná gotická zvonice se nedochovala, v roce 1655 byla nahrazena dřevěnou šestibokou stavbou s otevřeným zvonovým patrem a vzpěradlovou konstrukcí, při níž je trám nesoucí zvon vzepřen šikmo vzhůru ukloněnými trámovými vzpěrami. Zvonice je zakončena vysokou šindelovou střechou. Je důležitým vývojovým článkem skupiny českých dřevěných zvonic. Aspoň tak soudí odborníci na zvonice.

Významné barokní stavby vytvářejí atmosféru jinak prostého venkovského hřbitova. I tak tu najdeme mnoho pěkných náhrobků. Motivy na náhrobcích jsou často rurální a vyjadřují základní životní náplň místních obyvatel po celá staletí. Na modernějších náhrobcích najdeme oblíbené kouřové sklo a na něm znázorněné ikonické stavby, zřejmě oblíbené u nebožtíků. Krátká návštěva tohoto areálu nás jedině dobře naladila před přesunem do Sobotky.












Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Imploze aneb Až na konec času

V Budyšíně, městě věží

Přechod Píseckých hor