Majdalena Dobromila a Zdeněk Matěj

Městský hřbitov v Litomyšli jen potvrzuje mou dlouholetou zkušenost, totiž, že pěkné a zajímavé město má i pěkný a zajímavý hřbitov. Ten v Litomyšli se může chlubit barokním kostelem, mnoha krásnými náhrobky, zajímavými osobnostmi i moderní architekturou technického zázemí.


Těch osobností je tu pohřbeno mnoho. Guru všech českých kuchařek paní Rettigová, zde psaná jako Majdalena Dobromila, má k náhrobku umístěn věnec s kulinářskými proprietami. Zdeněk Matěj Kuděj, český spisovatel, cestovatel a tulák, Haškův kumpán na jeho předválečných toulkách, prožil v Litomyšli své stáří coby Dědek z Vysočiny a je tu také pochován. Josef Portman, který si nechal od Josefa Váchala vymalovat domek i s nábytkem. Alois Vojtěch Šmilovský, učitel, buditel a spisovatel. Gymnastka, olympionička Miroslava Šplíchalová Brdíčková, která se ve 30 letech zabila na motocyklu. Quido Šimek, kupec, starožitník a cestovatel. Antonín Tomíček, poštovní úředník, historik, spisovatel. Anebo také Mařenka Jirásková, dcera Aloise Jiráska, která zemřela v útlém věku čtyř let...







Kdo nehledí na význam osob, dokud pobývali mezi živými, i tak se může potěšit skvělými díly sepulklárními, které lze na litomyšlském hřbitově najít. Zajímavé náhrobky secesní, provorepublikové, moderní nebo třeba socha od Olbrama Zoubka.








I milovníci kuriozit si přijdou na své. Nevšední příjmení, biblický citát v romštině, rudoarmějská hvězda i hrob mladého muslima. To vše lze nalézt v Litomyšli na hřbitově.





Litomyšl je pověstná tím, že se nebojí dávat prostor moderní architektuře. Mnoho podařených děl z posledních dvaceti, třiceti let už je pevnou součástí města. Jedním z nejčerstvějších takových počinů je i vybudování technického zázemí spolu s toaletami pro veřejnost na městském hřbitově. Na místě zrušené márnice byla vybudována drobná novostavba zahrnující kancelář správce, toalety a sklad zahradního nářadí. Stavba od ateliéru Kuba & Pilař architekti byla nominována do České ceny za architekturu 2021. 

Kulturní člověk ví, že hřbitov není temným místem s tajemným nádechem smrti, ale spíše dokladem civilizační úrovně daného místa v dané době. Úroveň města Litomyšle je dlouhodobě vysoká, je to místo dobré pro život, a jak můžeme vidět na zdejším hřbitově, je to místo dobré i pro smrt.






Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Imploze aneb Až na konec času

V Budyšíně, městě věží

Přechod Píseckých hor