Hlubočepský hřbitov

Hřbitov pražské části Hlubočepy se nachází ve svahu pod hradištěm Děvín nedaleko vlakové zastávky Praha - Žvahov na Pražském Semmeringu. Byl založen roku 1897. Zajímavé je, že v centrální uličce nebyl umístěn kříž, jak je jinde na hřbitovech běžné.

 




Má pravidelný obdélníkový půdorys o rozloze půl hektaru. Nachází se zde necelá tisícovka pohřebních míst, márnice je z přelomu 19. a 20. století. Nejstarší hroby se nacházejí ve spodní jižní části hřbitova a podél východní a západní zdi. Velké množství hrobů od doby založení do poloviny 20. století má slušnou úroveň, najdeme tu hroby se zajímavým zpracováním, nevšedními motivy a originálními fonty písem.






Pohřbeni jsou zde například příslušníci šlechtické rodiny Hergetů, vlastníků cementáren, cihelen a vápenek, rodina písničkáře Karla Hašlera, původem irácký matematik Tali al Maliki a také řada obětí bojů v květnovém povstání roku 1945. Pěkný předměstský hřbitov s klidnou atmosférou a zajímavými náhrobky. Návštěva se dá spojit s procházkou po Děvíně a nebo s cestou do Prokopského údolí.







 

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Imploze aneb Až na konec času

V Budyšíně, městě věží

Přechod Píseckých hor