Kostel svaté Anny na Vršíčku

Kostel sv. Anny je poutní kostel, který leží asi 2 km chůze od náměstí v Horšovském Týně západním směrem blízko hlavní silnice, která směřuje k Folmavě. Základní kámen kostela byl položen roku 1507. Původně byl vystavěn v pozdní fázi gotiky, později prošel renesančními a barokními úpravami. Do vršíčku, na kterém kostel stojí, vede lipová alej.



Na místě dnešního kostela stála údajně už ve středověku dřevěná kaplička se soškou sv. Anny Samotřetí. Po vybudování kostela se místo stalo velmi populárním a směřovalo sem množství poutníků. V předbělohorských dobách, kdy panství patřilo utrakvistovi Vilémovi z Lobkovic, sice význam místa poněkud upadl, ale v nových pobělohorských časech nastává největší rozkvět tohoto místa. Trauttmansdorffové, noví majitelé panství, o poutní místo velice pečovali a postavili tu několik dalších staveb. Dochovala se kaple Božího hrobu z roku 1696, která jako by z oka vypadla té naší, slánské. V celém areálu  došlo v polovině 18. století k rozsáhlým exteriérovým i interiérovým úpravám v duchu baroka. Kromě samotného kostela a kaple Božího hrobu se zde zachovala už jen hrobka Trauttmansdorffů, která byla postavena okolo roku 1840. 



Z fotografií je vidět, že budovy jsou v dost špatném stavu. Paradoxně nejhorší období pro památky nastalo po roce 1989, kdy byly místní omladinou brutálně vandalizovány. Kostel ale má novou střechu, tak se snad postupně opravuje, a třeba časem dojde i na ostatní památky. Zatím je na toto krásné místo dost smutný pohled.




Komentáře

Okomentovat

Populární příspěvky z tohoto blogu

Imploze aneb Až na konec času

V Budyšíně, městě věží

Přechod Píseckých hor