Dvě kaple v Mladoticích

Mladotice jsou obec nedaleko Plasů a Kralovic a z turistického a památkářského hlediska jsou zajímavé tím, že tu stojí první stavba, kterou si u Jana Blažeje Santiniho objednal opat kláštera v Plasích Evžen Tyttl. Ale není to jediná církevní stavba, která v Mladoticích stojí. Představme si krátce obě dvě.


 Co se týče té slavnější stavby, jedná se o kapli Jména Panny Marie, která byla vystavěna v letech 1708-1710 podle návrhu J. B. Santíniho jako jeho první zakázka pro opata Tyttla. Vzhledem k tomu, že pan opat byl s prací spokojen, můžeme dnes obdivovat Santiniho mistrovství i v klášterním komplexu v Plasích. Kaple v Mladoticích nahradila zchátralou kapli sv. Kateřiny ze 16. století stojící na místě románské kaple sv. Hedviky. Je to tedy už třetí kaple na stejném místě. Zajímavé je, že kaple stojí na soukromém pozemku, vlastně přímo na dvoře mezi domem a stodolou.


Druhou církevní stavbou v Mladoticích je sbor Československé církve husitské. Po vzniku Československé republiky a Československé církve husitské byla kaple Jména Panny Marie předmětem sporu, zda ji bude užívat římskokatolická církev anebo nově vzniklá církev husitská. Nakonec si husité postavili svůj vlastní svatostánek. Husův sbor je obdélná stavba s užší předsíní a čtyřbokou přístavbou s technickou místností v závěru, krytou nízkou sedlovou střechou, na níž je umístěná malá věžička. Sbor byl slavnostně otevřen 4. září 1938. Jméno architekta se mi nepodařilo dohledat, a to ani za laskavé pomoci faráře CČSH pana Bujny, který se mi ochotně snažil pomoci. Vtipné je, že v současné době je budova Husova sboru pronajata muzeu v Mariánské Týnici jako depozitář a husitské bohoslužby se příležitostně opět konají v obecní kapli Jména Panny Marie.




 



Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Imploze aneb Až na konec času

V Budyšíně, městě věží

Přechod Píseckých hor