Etymologie evropských hlavních měst VIII.

Míla Jarešů, který se mnou tuto podrubriku zakládal, je zřejmě již definitivně chycen v časorodinné pastičce a delší dobu se na tvorbě nepodílí. Nezbývá, než abych v úsilí pokračoval sám. Dnes si něco povíme o původu názvu hlavního města našich bratrů Slováků.

Bratislava

Jako malému mi bylo vždy záhadou, proč se Bratislavě také říká po staru Prešpurk. Etymologie nám objasňuje, že dnešní název vznikl z toho německého, ale ten zase vznikl ze starého slovanského.
Nejstarší písemný záznam se o Bratislavě zmiňuje jako o Vratisslaburgiu a je z počátku 9. století. Dnes se už asi nedozvíme, co to bylo za Vratislava anebo jestli to byla jen zkomolenina jiného slovanského jména. Každopádně prostor dnešní Bratislavy patřil k Velkomoravské říši a vybudování hradiště některým velkomoravským vladykou nebo údělným pánem je nabíledni. Mohl to být také syn knížete, který tu získával státnické ostruhy. Mluví se např. o Svatoplukově synovi Preslavovi. Názvy zaznamenané v 11. století jsou v podobě Braslavespurch nebo Preslawaspurch. A tady se dalším komolením dostaneme k německému Presburg, zkomoleně Prešpurk, což pak zůstalo názvem města až do 20. století. V době národního obrození ve století devatenáctém odvozoval vědec Pavel Josef Šafařík původ Prešpurku od uměle vytvořeného jména Bracislav, které pak štúrovci přeměnili v konečné Bratislava. Oficiálně se ale Bratislava Bratislavou nazývá až od roku 1920.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Imploze aneb Až na konec času

V Budyšíně, městě věží

Přechod Píseckých hor