Za slánskými stínadly

V nejnovějším vydání Sborníku slánského muzea vyšel zajímavý článek matadora českých archeologů, Dr. Václava Mouchy o slánském středověkém popravišti. Jak mnozí slánští vědí a ještě více z nich neví, původně se popravovalo na návrší nad městěm směrem na Zlonice, kde byl ale na konci 16.století postaven protestantský kostel se hřbitovem, přestavěný později na klášter. Kam ale bylo popravčí místo přemístěno, neví skoro nikdo. Nové místo bylo vybráno na úbočí vrchu, kterému se dnes říká Háje, tehdy holého a nevyužívaného. V 19. století vzniknuvší příměstský lesopark jako oddychová zóna města zcela změnil ráz tohoto vrchu nad městem Slaný. Na místě popraviště vznikl malý památníček z čedičových kamenů (podobný jako kříže na slánském náměstí). Tato připomínka ale vzala zasvé při stavebních úpravách Fügnerovy ulice v druhé polovině 20.století. Dnes z bývalého slánského popraviště nezbylo nic kromě několika kamenů z památníku, které jsou zasazené do schodiště stoupajícího dál k vrcholu Hájů...

S panem ředitelem Keeblem jsme vyrazili v sobotní podvečer na krátkou vědeckou expedici s cílem objevit aspoň nějaké stopy po bývalém popravišti. Nejprve jsme se ale poradili s mapkou v článku Dr. Mouchy:


Ta nás vedla nad restauraci Na Střelnici do kopce podél Fügnerovy ulici. Nad křižovatkou ulic Fügnerova a Vrchlického jsme se vydali cestičkou vlevo, kde jsme tušili cíl našeho pátrání:


Na konci cesty, v místě, kde se napojuje na Fügnerovu ulici, jsme pečlivě prozkoumali terén. Našli jsme kameny zasazené podél schodiště, které byly pravděpodobně vzaty z památky na popraviště:


Opět s pomocí sborníku jsme si připomněli, jak památník vypadal, a snažili se o jeho co nejpřesnější lokalizaci:


Nakonec jsme i s pomocí textu usoudili, že bývalé popraviště je skutečně již nenávratně ztraceno a leželo v místech, kde byla směrem k Hájům rozšířena Fügnerova ulice. Pan ředitel Keebl to místo pro jistotu podrobil vědeckému výzkumu:



Popraviště patřilo ke středověkému městu stejně jako kostel nebo radnice. Byla to nedílná součást středověkého městského života, zdroj rozptýlení a zábavy a také názorný výchovný prostředek. Dnes jsou taková místa zapomenuta. Až se půjdete projít na Háje, vezměte to cestičkou proti křižovatce Fügnerovy ulice s ulicí Vrchlického a zkuste si představit, jak se přímo nad vaší hlavou houpá viselec, havran na trámu lituje, že ten tvor neměl více očí, a pod šibenicí právě rozkvétá mandragora...

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Imploze aneb Až na konec času

V Budyšíně, městě věží

Přechod Píseckých hor