Amanita muscaria

Patří k našim nejznámějším a nejhojnějším houbám. Bývala v minulosti používána k záhubě domácích much. Je často vyobrazována v pohádkách. (Například naše rodina má mezi starými vánočními ozdobami z různých fází 20. století velké množství rúzných typů ozdob v podobě muchomůrky. Často mě napadalo, proč by měla být muchomůrka spojována s Vánocemi? Že by komunistický "odklon" od křesťanské tematiky k tematice čistě pohádkové?)
Její omamné a magické účinky jsou po staletí známé. Pravděpodobně je drogou známou ze staroindických textů jako sóma. Starověké severské národy ji používaly k obohacení fyzických sil a oddálení únavy při náročném pohybu zimní krajinou. Ve válečnictví ji používali Vikingové podobně jako novověcí kamikaze amfetamin. Jakkoli je k jídlu jako potrava nevhodná, požití svrchní kůry jejího klobouku může způsobit výrazné hnutí vědomím.

...my jsme to tenkrát nevěděli, že stačí ta šlupka, a tak jsme žrali celé klobouky a sledovali jsme, co to udělá. sešli jsme z lesa do libouchce. tam se nám udělalo zle a zvraceli jsme v trávě u malého autobusového nádraží. po vyzvracení přišlo uvolnění a omamné látky působily. cítili jsme zřetelnou fyzickou uvolněnost. smysly jsme měli lehce zpomalené. nepodléhali jsme panice. v klidu jsme dojeli autobusem domů. po několika spíše příjemných hodinách pocity vyprchaly. účinek neměl žádnou nepříjemnou formu kocoviny, ale možná jsme pak šli ještě na pivo...


amanita muscaria, vz. 2012




Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Imploze aneb Až na konec času

V Budyšíně, městě věží

Přechod Píseckých hor