Na výletě v Kouřimi

...nevyzpytatelné počasí nám zhatilo plány na první jarní čundr, který měl být zakončen čarodějnicovým ohněm na pečlivě vybrané lokalitě. jako náhradní varianta se pak jasně jevil systém jedodenních výletů po českých památkách. na pondělí jsme si s milovníkem kulturních památek, panem ředitelem keeblem naplánovali na historické památky jedno z nejbohatších měst v čechách, dnes malé, spíše venkovsky působící město nedaleko kolína, město kouřim...

Lokálka z hlavní trati na Kolín vyrážela směrem na Kouřim z Peček a pomalinku nás vezla půvabným kouskem české krajiny. Nejprve údolím říčky Výrovky, která na pouhých dvaašedesáti kilometrech změní čtyřikrát název, pak okolo městečka Plaňany, které nás svou siluetou popletlo tak, že jsme si mysleli, že objíždíme Kouřim, a před Kouřimí samotnou pláněmi venkovské krajiny, připomínající nám rodné Slánsko.

První, co jsme viděli u kouřimského nádražíčka, kde ani nemají výpravčího, byl překvapivě Tuzex.


Po několika minutách chůze nás značka vedla směrem od města vlevo do malebného zákoutí se starým lomem a říčkou, která se zde, okolo Kouřimi, jmenuje Kouřimka. Tady u můstku do města začínal okruh hradištěm Stará Kouřim a také tu byl pěkný výhled na panorama města.

starý lom v údolí kouřimky

panorama kouřimi od kouřimky

jarní květena na břehu kouřimky

Zde jsme začali stoupat do mírného vrchu k hradišti Stará Kouřim. Nynější město je až čtvrté osídlení této lokality. Výhodná poloha a úrodný kraj lákaly k osídlení už před tisíci lety. Po příchodu Slovanů se zdejší hradiště postupně stalo centrem velké oblasti kmene Zličanů. Na začátku desítého století bylo hradiště násilně zničeno. Později obnoveno, ale za vlády Přemyslovce Boleslava I. už jeho význam poklesl. Přemyslovci později založili druhé hradiště, na sklonku doby hradištní vzniklo i třetí a teprve potom až v polovině třináctého století vzniklo dnešní město.

Hradiště Stará Kouřim je rozsáhlý areál o velikosti 44 ha, který byl opevněn třemi pásy mohutných valů. Pod akropolí byly nalezeny pozůstatky halové, více než 80 metrů dlouhé stavby. Na vrcholu akropole dnes stojí barokní kaplička. Na jižním svahu byl vydatný pramen, který obklopuje jezírko zvané Libuše. Jezírko dnes už příliš vábně nevypadá, duch místa je definitivně pryč, ale po tisíce let bylo toto místo určitě považováno za velice posvátné, jak můžeme pochopit z mnoha archeologických nálezů z okolí místa.

Ještě před vstupem do areálu hradiště se nachází několikametrová rulová skalka, zvaná Lechův kámen, opředená mnoha více či méně za vlasy přitaženými pověstmi. Každopádně Lechův kámen působí impozantně a zcela logicky přitahuje a po věky přitahoval pozornost. Je od něj opravdu luxusní výhled na Kouřim.

Okruh končí sestupem ke Kouřimce a pěknou procházkou se podél říčky vrací k můstku do města.

lechův kámen....

...je rulová skalka

celkový pohled na kouřim

akropole hradiště

kaplička sv. víta na vrcholu akropole

výhled do krajiny jižně od kouřimi

jezírko libuše, kdysi posvátný pramen, dnes nevábná louže

kouřimka pod starou kouřimí

Za můstkem jsme vstoupili do města Kouřimi a začala prohlídka. Hned při stoupání do města uličkou Na schodech nás zaujaly malebné domky.




Dominantou města je kostel sv. Štěpána, který se zachoval v téměř nezměněné podobě, jak byl vystavěn spolu s městem ve třináctém století. Je tedy ukázkou gotické architektury, konkrétně takzvaného burgundského slohu. Mohutný chrám působí velice impozantně.





Hned vedle kostela stojí věž zvonice a doplňuje tak panorama města. Zvonice měří 34 metrů a byla postavena a ještě i přestavěna v 16. století. Objevují se na ní renesanční prvky. Naposledy byla přestavěna ve 20. století, kdy bylo přidáno poslední patro s hodinami.


Náměstí v Kouřimi je pěkné, rozlehlé, s opravenými domy, kašnou, sochou Panny Marie jako pozůstatkem morového sloupu, budovou bývalé staré radnice, v níž je muzeum, které jsme nenavštvili, protože bylo pondělí a muzeum bylo zavřené, a obrovským kamenem věnovaným husitskému hejtmanovi Prokopu Holému k pětistému výročí bitvy u nedalekých Lipan.

jedno z největších českých středověkých náměstí při pohledu od muzea

prokop veliký má v kouřimi opravdu mohutnou připomínku své osoby

Chloubou Kouřimi je hradební systém. Je výborně zachovaný po téměř celém obvodu. Od zachované Pražské brány lze část hradebního okruhu projít. Ocenili jsme dobře zachované zdi i bašty. Hradební okruh je zároveň živou součástí města, za hradbami byly vidět zahrádky i zahradní domečky, místy je využíván i hradební příkop.

průhled pražskou branou

krásný trampský srub v hradebním příkopě

kostel sv. štěpána a zvonice přes hradební zeď severně od náměstí

Pak jsme ještě objevili opravený pivovar s funkční sladovnou a zbytek výletu jsme věnovali zaslouženému odpočinku v restauraci.

pivovarská ulice skutečně ukrývala pivovar

do této restaurace jsme nešli, protože v ní nevařili

Kouřim si nás získala bohatstvím památek a poklidnou venkovskou atmosférou. Zhodnotili jsme výlet jako ideální náhradu našeho původního plánu. Milovníkům české historie, vlastivědy a památkářství můžeme Kouřim vřele doporučit.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Imploze aneb Až na konec času

V Budyšíně, městě věží

Přechod Píseckých hor