Za některými sakrálními stavbami mezi Slaným a Prahou

Slunečné počasí lákalo k výletu. Po návštěvě zooparku ve vsi Zájezd jsem autem projížděl krajinou ležící na Pražské plošině mezi severozápadním okrajem Prahy, Slaným, Kladnem a Kralupy nad Vltavou. Blízká přítomnost ruzyňského letiště, velkých průmyslových podníků na Kladně a v Kralupech, rychlostní silnice R7 a obrovské haly skladů podél ní, to vše vytváří dojem, že tato část české země je plně industrializovaná a není v ní k nalezení nic, co by stálo za sobotní výlet. Není tomu tak. Jen pár kilometrů od zmíněné dálnice i zmíněného letiště leží klidné tiché vísky se svými kapličkami a kostelíky. Již delší dobu držím v hlavě myšlenku na tento typ krátkých autovýletů. Objet tři čtyři památky, pokochat se jejich krásou, vyhledat si informace o jejich historii a udělat pár obrázků. Dnes se podíváme na kostely v Černovičkách, Holubicích a Želenicích.

Několikrát přestavovaný kostel sv. Vavřince v Černovičkách nedaleko známé benzínové pumpy na R7 u Středokluk je malebně umístěn nad vesnicí pod vrchem Číčovický Kamýk. Pochází z 12. století a je obklopen hřbitovem Tiché a klidné posezení na lavičce u jižní strany hřbitovní zdi je ideálním místem ke krátkému odbočení z rušné dálnice a k malé relaxaci po náročném dnu.






Cestou mezi Libochovičkami a Velkými Čičovicemi je odbočka na Okoř, kde je krásně vidět důkaz, že ne každý hrad leží na kopci, a také tam v poledním slunci na druhé straně údolíčka nad Malými Číčovicemi zářila barokní kaple Nalezení Svatého Kříže...



Na plošině zvednuté nad údolí Vltavy na jedné straně a nad údolí Zákolanského potoka na straně druhé leží ves Holubice. První zmínka o ní je ze začátku 13.století a někdy v následujících desetiletích byla v Holubicích postavena rotunda Narození Panny Marie. Ač několikrát upravován, zachovává si kostelík románský vzhled a působí jako dotek daleké Byzance na českém venkově...








Nejméně stejně staré jako Holubice jsou i Želenice u Slaného. Kostel sv. Jakuba Většího totiž zřejmě pochází už z 11. století, ze století 12. ale určitě. Goticky byl přestavěn ve 14. století. Kostel byl úsilím slánských památkářů a dalších institucí nedávno kompletně opraven a nyní září do krajiny z daleka viditelný nad údolím Knovízského potoka. Vedle kostela stojí navíc krásná dřevěná zvonice, která umocňuje malebnost celého místa.


Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Imploze aneb Až na konec času

V Budyšíně, městě věží

Přechod Píseckých hor