Krátká návštěva Podblanicka

Poslední červencovou sobotu se konal v Louňovicích pod Blaníkem malý festival reggae hudby. Vyrazili jsme s přáteli ze Slaného v sobotu v poledne a na festival dorazili brzy po začátku. Celé odpoledne i večer na zahradě louňovického zámku jsme si naplno užili, v neděli jsme využili volného času a navštívili několik památek v okolí. Kvůli horkému a dusnému počasí jsme vzdali výstup na Blaník. Výlet jsme zakončili obědem v Benešově a koupačkou v Sázavě u Poříčí.

Samotné Louňovice jsou klidné venkovské městečko se zámkem, který prozrazuje svůj původ v zemanské tvrzi, se zahradou, která zase připomíná hezčí školní dvůr. Naproti zámku stojí kostel Nanebevzetí Panny Marie. Ve středověku byl součástí ženského kláštera premonstrátek, který zanikl za husitských válek.


V Louňovicích je dále na vršíčku u výjezdu z města směrem ku Konradci hřbitov a naproti němu barokní výklenková kaplička sv. Prokopa s poněkud nepatřičným živým plotem.




Pod Louňovicemi teče řeka Blanice a u mostu přes ni schovaná pod stromy stojí socha sv. Jana Nepomuckého z červeného kamene pokrytá zelenošedou patinou. Cesta dále pokračuje malebnou krajinou s luxusním výhledem na Blaník.



Několik málo kilometrů na sever od Louňovic je vesnice Kondrac s románským kostelem sv. Bartoloměje. Tento nádherný, téměř 900 let starý kostel vyniká dvěma kruhovými věžemi, mezi nimiž byla ještě třetí, dřevěná, která ale v roce 1918 vyhořela.





Na opačnou stranu od Louňovic, směrem na Votice leží vesnička Libouň, schovaná v hlubokém údolí, s opraveným zámkem s restaurací, rybníkem Strašíkem, ale především rotundou sv. Václava z 12. století, doplněnou barokní sochou sv. Jana Nepomuckého ve stínu prastarých památných lip.






Severně od Libouně leží další vesnice se skvělým kostelem - Veliš. Barokní přestavba původně gotického kostela přinesla půvabnou stavbu s dřevěnou věží. Kostel je zasvěcen sv. Josefovi a obklopuje ho vesnický hřbitov s márnicí. Před branou hřbitova stojí vzrostlé lípy. V horkém letním počasí se sluneční svit odrážel od bílých zdí kostela. Stín lip pak přišel vhod. Nad vesnicí u rozcestí na Lipiny a Sedlečko nenásilně svůj prostor sdílejí boží muka a autobusová zastávka.





Cestou na Postupice a Benešov pak projedete Čelivo a za Milovanicemi se s vámi za tento kraj rozloučí Panenka Maria Čenstochovská.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Imploze aneb Až na konec času

V Budyšíně, městě věží

Přechod Píseckých hor