Výlet do Polabí

Ani ne 100km od Slaného, dokonce ještě v rámci stejné administrativní jednotky najde rodilý Slaňák krajinu naprosto odlišnou od toho, co vídá od dětství. Rozlehlá rovina s kopečky tušenými kdesi až na obzoru, obilné lány lemované vztrostlými stromy na břehu řeky, všude pískovny a písková jezera, rovinaté borovicové lesy. Krajina připomíná víc Žitný ostrov než střední Čechy, ale jsme tu dobře, jsme v Polabí u Nymburka.


Samotný Nymburk se může pyšnit především opravenými a tím i zachovalými středověkými hradbami, krásným kostelem sv. Jiljí a renesanční radnicí na rohu náměstí. Jinak je to město velikosti Slaného, líné a v horkém sobotním dnu ospale rozložené v té polabské rovině. Na náměstí kromě radnice můžete potkat Bohumila Hrabala, an usedl na lavičku a zdřevěněl.



Perlou Nymburka je kostel sv. Jiljí. Původně byl zasvěcen sv. Mikuláši a je krásnou ukázkou středověké cihlové gotiky. Lokátoři Nymburka pocházeli z dolního Porýní a kostel opravdu je podobný stejně starým stavbám z Nizozemí i Belgie.








Není u nás mnoho měst s opravdu dobře zachovaným středověkým opevněním. Nymburk je jedním z nich. Město se začalo budovat už za Přemysla Otakara II., takže nejstarší opevnění je z poslední čtvrtiny 13. století. Během staletí se samozřejmě různě opravovalo, rozšiřovalo a přistavovalo. Nejmalebnější část nymburských hradeb se vypíná nad řekou Labe a nymburským přístavem.





S Nymburkem jsem se rozloučil pohledem na zdymadla na řece Labi. Technická památka se začala stavět právě před sto lety a kvůli světové válce byla dokončena až v roce 1922. Betonové věže nad jezem tvoří pěknou protiváhu středověkým hradbám tyčícím se nad řekou.


Pár kilometrů od Nymburka leží městečko Sadská s mnoha památkami. Díky výraznému vrchu vystupujícímu nad okolní rovinu bylo místo osídleno už v pravěkých dobách. Kníže Bořivoj II. nechal na tomto vrchu postavit kostel sv. Apolináře, který září bíle omítnut daleko do krajiny. Samotné město skýtá více památek, jeho okolí je zase významnou relaxační zónou s pískovcovým jezerem, nedalekým písečným přesypem u Pístů a s přírodním parkem Kersko - Bory.







Prohlídku Poděbrad jsem v horkém počasí vzdal a šel jsem se vykoupat do místního jezera. Ale přímo proti parkovišti nad jezerem mě zaujal pěkný středověký kostelík. Jedná se o Kostel Nanebevzetí Panny Marie, zvaný též Havířský kostel, a to na památku zdejší popravy vůdců havířského povstání v Kutné Hoře v 15. století. Kostel byl původně dřevěný, pak zděný barokní a v 19. století byl pseudogoticky upraven. Vedle něj stojí zvonice se šindelovou střechou, okolo je malý park s rybníkem, o kousek dál začíná obora a vůbec je to malebné a klidné místo.




Popojížděním po okolí měst Nymburk a Poděbrady jsem viděl ještě pár zajímavých míst, některá jsem bleskově vyfotil.

Jako třeba kostel v Plaňanech:


Nebo třeba kostel sv. Jakuba Staršího v Ratenicích.


Na zajímavé místo jsem narazil mezi Sadskou a Přerovem nad Labem. Hřbitov na okraji obce Hradištko poskytuje místo odpočinku Bohumilu Hrabalovi a jeho rodině, kříž naproti hřbitovu zase symbolizuje místo, kam došel hřbitovní průvod v dobách, kdy ještě hřbitov v Hradištku vybudován nebyl. Nebožtík pak z tohoto místa putoval sám na voze na hřbitov v Sadské.




Přerov nad Labem je známý svým skanzenem, ale já jsem se v něm kvůli opravdu horkému počasí nezastavil. Vyfotil jsem si jen renesanční zámeček bohatě zdobený sgrafiti, který svou podobou nezapře původní gotickou tvrz.


Je Mratín v Polabí nebo ne? Leží pár kilometrů od Kostelce nad Labem, tak snad ano. Každopádně barokní kostelík sv. Michala stál ještě za jednu malou zastávku před cestou domů.


Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Imploze aneb Až na konec času

V Budyšíně, městě věží

Přechod Píseckých hor