Ochranov

Ochranov najdete na mapách jako Herrnhut. Je to městečko v Horní Lužici, asi 20 km od Žitavy a tedy i zhruba 20 km od hranic s Českou republikou. Ochranov byl založen roku 1722 Kristiánem Davidem na statcích nábožensky otevřeného a vnímavého hraběte Ludvíka Mikuláše Zinzendorfa. Osadníci této nové obce byli přívrženci Jednoty bratrské, v té době už jedno století v Čechách a na Moravě zakázané církve, jejímž posledním biskupem byl Jan Amos Komenský. K bratrské víře konvertoval i duchovní vůdce obce hrabě Zinzendorf. Za církev byla Jednota bratrská v Sasku uznána roku 1749. Obyvatelé Ochranova žili osobitým životním způsobem, který v podstatě kladl důraz na prvotní zásady Jednoty bratrské: vzájemnou rovnost členů, pracovitost, skromnost a především dodržování náboženských a morálních zásad ve veřejném i osobním životě. Ochranovským šlo spíše o každodenní život podle náboženských zásad, než o celkovou nápravu církve a společnosti.
Většina původních obyvatel Ochranova pocházela z Čech a Moravy. Asi nejznámějším jménem mezi osadníky byl František Vladislav Hek.
Ochranovská obec se postupně rozrůstala a začala vysílat své mise do exotických končin. Díky tomu můžeme i dnes najít bratrské obce na takových místech jako Grónsko nebo Surinam. Jednota bratrská se stala ve světě známou jako Moravian church a hlásí se k ní několik set tisíc lidí. V Herrnhutu samotném se k Jednotě dnes hlásí asi 600 lidí, z nichž někteří stále nosí česká příjmení. V centru obce najdeme kostel, tedy centrum života obce, dále třeba Komenského knihkupectví nebo muzeum, které mapuje misijní činnost obce ve světě. Nad obcí se nachází působivý řbitov s vyhlídkovým altánem na vrchu nad ním.





















Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Imploze aneb Až na konec času

V Budyšíně, městě věží

Přechod Píseckých hor