Zimní radovánky ve Slaném

Intenzitu a délku zimní deprese přímo umocňuje intenzita a délka slunečního svitu. Po zamračených ani teplých ani studených dnech, kdy tvor jen čekal, zda jeho svíce osudu bude sfouknuta či zrovna jeho bolavá záda se pohrabou vstříc dalšímu jaru, přišly arktické mrazy, "ochromily", jak z oblibou píšou média, půl Evropy, a kromě prvotního teplotního šoku a každodenního ranního škrábání skel auta přinesly několik dnů zaplněných Sluncem. Na to každý čekal jak na smilování. Navzdory silnému mrazu se našli odvážlivci sportující i v podvečer všedního dne na zamrzlých slánských rybnících, na tom větším, Novém rybníku,vybudovaném v 50. letech 20. století, námi Slaňáky familierně zvaným Novas, i na tom menším, starším, zvaným Červeňák.

O právě končícím víkendu mrazy povolily a počet sportovců na obou zmiňovaných vodních plochách stoupnul. Led zalitý Sluncem, křupající a svištící pod nohama míhajících se postaviček s hokejkami i bez a jako vrchol všeho (zřejmě) podomácku sestrojený "ledocykl", kostitřas se zubatým zadním kolem a přední lyžičkou, doplněný nezbytnou ruční brzdou.

Během sedmi dnů jsem při procházkách prošel okolo Novasu třikrát. Nasbíral jsem pár neumětelých snímků a video se zmiňovaným vehiklem. Ledový víkend jsem završil dvěma návštěvami zimnního stadionu, kde domácí hokejisté bojovali srdnatě v play-off krajské ligy o čtvrtfinále, pak i o semifinále...Tím nakonec i skončili, ale to mi radost ze sportovního zážitku nevzalo.
















Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Imploze aneb Až na konec času

V Budyšíně, městě věží

Přechod Píseckých hor