Nový židovský řbitov v Praze

V současné době stojí na území Prahy sedm židovských řbitovů. Do éry nových řbitovů stavěných ve druhé polovině 19. století často hned vedle řbitovů obecních, křesťanských patří dva pražské židovské řbitovy. Nový schmíchovský na Malvazinkách a nový řbitov, který je součástí areálu pražských řbitovů na Olšanech.

Nový židovský řbitov na nároží ulic Izraelské a Jana Želivského byl založen roku 1890 a od té doby až dodnes je používán jako hlavní pražský židovský řbitov. Dominantou řbitova je obřadní síň postavená v novorenesančním slohu architektem Bedřichem Münzbergerem. Tu může spatřit každý, kdo vyjde z prostorů stanice metra Jana Želivského ve směru k hotelu Don Giovanni. Řbitov byl plánován na asi 100 let, ale už po 30 letech musel být rozšířen a roku 1933 bylo v jeho jihovýchodní části zřízeno urnové oddělení s funkcionalistickou obřadní síní postavenou podle plánů architekta Leopolda Ehrmanna (ten je také autorem hrobu Franze Kafky).Tu uvidíte, když půjdete ulicí Izraelskou podél řbitovní zdi až ke sportovní hale Bohemians Praha. Rozloha celého řbitova je více než 10 ha.

Blízko vstupu se nacházejí památníky a symbolické hroby obětí holocaustu. Symbolické náhrobní desky jsou také umístěny na vnitřní straně zdi vedoucí podél ulice Izraelské.

Řbitov je především památkou na pražský židovský společenský život začátku a první poloviny 20. století. Je zde pořbeno mnoho vynikajících osobností kulturního a společenského dění, bohatí průmyslníci i významní činitelé židovského náboženství. Najdeme tu hroby a hrobky od nejvýznamnějších umělců své doby: Jana Kotěry, Jana Štursy, Fritze Lehmanna, Maxe Spielmanna a dalších.

Ze jmen osobností zde pořbených a širší veřejnosti známých je třeba v první řadě jmenovat nejnavštěvovanější místní hrob - hrob Franze Kafky. Jsou zde pořbeni i jeho rodiče. Hrob je nejen hojně navštěvován, ale i ozdoben květinami a šiškovými věnci, které vypadají velice nevkusně a na židovském řbitově i nepříliš vhodně. Zejména jsou ale hnusné. Neodvážil jsem se ale vyhodit je do kontejneru. Proti Kafkovu hrobu na zdi je umístěna symbolická deska Maxu Brodovi, Kafkovu příteli a vydavateli jeho díla. Z dalších spisovatelů jsem objevil hrob humoristy J.R.Picka. Leží zde například i Arnošt Lustig, Ota Pavel nebo Lenka Reinerová. Dále třeba malíři Jiří Kars a Max Horb nebo nedávno zesnulý herec Jiří Ornest. Stojí tu i hrobky známých podnikatelských rodin Waldesů (Koh-i-Noor) nebo Petschkeů (uhlobaroni a bankéři) nebo třeba významné rodiny Bondyů.

Od roku 2001 stojí na řbitově také symbolická otevřená tumba, do které byly umístěny exhumované ostatky ze středověkého řbitova, který se nacházel za tehdejšími hranicemi Starého Města, v prostoru za stanicí metra Národní třída.

Nový pražský židovský řbitov je nejen místem věčného oddechu mnoha stovek lidí, ale také významnou kulturní památkou, která zachycuje úroveň české židovské společnosti v době největšího rozmachu, na konci 19. století a v prvních desetiletích století 20.

Galerie k článku zde.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Imploze aneb Až na konec času

V Budyšíně, městě věží

Přechod Píseckých hor