Židovský řbitov v Kostelci nad Labem

Patří k těm nejstarším v Čechách, je datován k roku 1594. Ale určitě nebyl využíván nepřetržitě. Pobyt židů v Kostelci byl střídavě povolován a zakazován a židé tu nikdy nevytvořili ghetto. Řbitov zřejmě úplně zanikl za třicetileté války, ale už v roce 1813 byl rozšiřován. Už před rokem 1800 zanikla stará synagoga, tu novou zbourali komunisti v roce 1952. Na informačních panelech za branou řbitova ji můžete vidět vyobrazenou.

Většina z asi 170 náhrobků na řbitově dochovaných pochází až z konce 19. století. Starší náhrobky byly rozkradeny a zejména po roce 1975 byl řbitov devastován. Opraven byl až po roce 2000. Vše je fotograficky dokumentováno a ochotná paní správkyně vám nabídne fotoalba k prohlédnutí. Vzhledem k tomu, že původní vstup na řbitov byl přes řbitovní dům, který je dnes v soukromém vlastnictví a zcela přestavěn, musel být vybudován nový vstup na řbitov. Dnes je řbitov díky pravidelné péči ve velice dobrém stavu.

Za branou a domkem pro údržbu je symbolický památník místních obětí holocaustu. Za první světové války tu bylo pohřbeno šest haličských uprchlíků. Jinak jsou zde pochováni obyvatelé jak Kostelce, tak i mnoha okolních obcí. Na novějších náhrobcích převažuje čeština. Nejnovější náhrobek je datován k roku 1964. Mimo jiné jsou zde pochováni rodiče pražského židovského spisovatele Vojtěcha Rakouse, rozeného Adalberta Österreicha, rodáka z Brázdimi u Brandýsa, který sám je pořben v Praze Libni.

Galerie k článku zde.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Imploze aneb Až na konec času

V Budyšíně, městě věží

Přechod Píseckých hor